Arst soovitab kuumalaine ajal siestat pidada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu rand.
Pärnu rand. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuumalaine ajal hoiavad organismi ülekuumenemise eest peakate, hingav riietus, mineraalvee joomine ja lõunaeuroopalik päeva planeerimine, ütles perearst Eero Merilind.

“Keset kuuma päeva peaks nagu Lõuna-Euroopaski tegemisi vähendama. Planeerima pikemad käigud hommikuks või õhtuks. Meil on toidupoed kaua lahti ja miks siis mitte jätta poeskäik hoopis õhtusse,” rääkis Merilind.

Kuumahoiatus peaks arsti sõnutsi eriti ettevaatlikuks tegema väikeste laste vanemaid. Vedelikupuudus ja päikesepiste võivad lastel tekkida üsna kiiresti. Seetõttu ei tohiks neid üksinda autosse jätta. Lapsi tuleb päikese ja kuumaga kindlasti tavalisest tähelepanelikumalt jälgida, panna neile pähe müts või rätik ja anda sageli juua. Samad soovitused kehtivad täiskasvanutele.

Samuti on head abivahendid hele linane riietus, jahutavad veepihustid, miniventilaatorid. Autos ja siseruumides aitavad ventilaatorid ja konditsioneerid.

“Kui päike paistab otse lagipähe, tekivad päikesepiste sümptomid,” hoiatas arst. “Kui kuumus mõjub kehale, hakkab keha higistama ja kaotab mineraalsooli ja vett. Tekib dehüdratsioon ehk vedelikupuudus. Piltlikult öeldes läheb veri paksemaks ja südamel on raskem pumbata. See ongi põhjus, miks südame- ja kopsuhaigetel on kuumaga raskem olla.”

Rannalise meelespea

 Kuum ilm võib põhjustada vaevusi isegi tervetele inimestele, seda enam olge tähelepanelikud eakate ja nõrgema tervisega lähedaste suhtes.

 Pikalt päikese käes olles kasutage põletuse eest kaitsvaid kreeme.

 Halva enesetunde puhul ei ole vette minek soovitav, vajadusel pöörduge rannavalvurite või meedikute poole.

 Kindlasti ei tohi minna ujuma purjuspäi ega lubada vette alkoholi tarbinud kaaslasi.

 Ärge jätke lapsi randa järelevalveta.

 Lapsed on kuuma päikese suhtes vastuvõtlikumad, hoolitsege, et väikese rannalise pea oleks kaetud ja õrn nahk päikesekiirguse eest kaitstud.

 Päikesepiste ennetamiseks tasub lastele palju juua pakkuda.

 Teatage kõikidest õnnetustest ja vahejuhtumitest rannavalvuritele, et tagada abi kiire kohalejõudmine.

Allikas: G4S

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles