Saarde ja Häädemeeste volikogu pidasid koos aru

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saarde vallavolikogu esimees Erli Aasamets.
Saarde vallavolikogu esimees Erli Aasamets. Foto: PP

Pärnumaa lõunaotsa naabervaldade Saarde ja Häädemeeste volikogu liikmed kohtusid, arutamaks piirkonna elu elavdavat ühistegevust, kuid liitumise plaane ei peetud.

“Tenerifel ja Tais on paljud ära käinud, aga naabritele on tere ütlemata,” ütles Saarde vallavolikogu esimees Erli Aasamets, põhjendades naabervalla külastamist.

“On loomulik, et naabrite juures käiakse külas, volikogude liikmed tutvusid omavahel,” leidis Häädemeeste vallavolikogu esimees Toomas Troska.

Saarde valla ligi 4500 elanikku esindab 17-liikmeline, Häädemeeste valla umbkaudu 3000 elanikku aga 15-liikmeline volikogu.

Koostöövõimalusi on mõlema vallavolikogu esimehe jutu järgi mitu: turismi ja ettevõtluse arendamisest rahvusvahelise mõõtmega projektideni. “Kõigepealt tuleb leida ühised huvid ja kokkupuutepunktid, näiteks turismi valdkonnas,” märkis Aasamets.

Aasamets tõi näiteks turistide suunamise Ikla–Pärnu maanteelt Kilingi-Nõmmele ja Võru või Saaremaa poolt tulijate juhatamise Tõitojalt Häädemeeste kanti, sest mõlemal pool jääb põhimaanteelt kõrvale sõitjale pilgu alla omapärane loodus ja ajaloolis-kultuurilisi vaatamisväärsusi, mille tutvustamiseks on vaja koostada ja levitada piirkonda laiemalt tutvustavaid trükiseid.

“Turistile on Ikla–Pärnu tee pikk ja sirge, kui ta kohe otsust ei tee, siis ta teelt maha ei keera,” arutles ettevõtjana tegutsev Troska, pidades silmas tõika, et Häädemeeste jääb Pärnust 40, Tallinnast 180 ja Riiast vaid 140 kilomeetri kaugusele.

Turistid, eriti suvekülalised, suurendavad tarbijana piirkonna toitlustus- ja majutusettevõtete käivet.

“Arutasime ettevõtluse arendamist, eriti vajadust töökohtade järele maapiirkonnas ja seda, milline mõju on kohaliku omavalitsuse eelarvele mõne suurettevõtte uste kinnipanekul, nagu Häädemeestel juhtus Fibo kergplokitehasega,” rääkis Aasamets.

Troska sõnutsi väheneb rahvastiku arv maakohtades ja selles ei ole süüdi valla- ega omavalitsused, vaid see on riigis paraku üldine suundumus. Seda enam on olulised väikeettevõtted, mis kodukohas suudavad anda tööd mõnele(kümnele) inimeselegi.

“Naabervaldade omavaheline koostöö on normaalne liikumine, et mõista üksteise probleeme ja vaadata ettepoole,” ütles Troska.

Saarde vallavolikogu liikmete kohtumine Häädemeeste omadega toimus kesknädalal Lepanina hotelli seminariruumis. Esimesele kahe vallavolikogu tereütlemisele eelnes Häädemeeste volikogu istung, mille päevakorras oli muu hulgas valla majandusaasta aruande kinnitamine ja muudatuste tegemine 2016. aastani koostatud arengukavasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles