Hariduse arengukava anti rahvale arutada

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna haridusnõunikul Katrin Uutsalul jätkub südasuvelgi töist tegemist.
Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna haridusnõunikul Katrin Uutsalul jätkub südasuvelgi töist tegemist. Foto: Ardi Truija

Augusti keskpaigani on üldsusel võimalik arutada Pärnu praegu kehtiva haridussüsteemi arengukava uut redaktsiooni. Aastaid 2004–2015 käsitleva tegevusplaani täiendusi kokku võttev diskussioon tuleb 15. augustil linnavalitsuses.

„Sel aastal uuendasime põhiliselt ülevaadet hetkeseisust. Praegu kehtiv arengukava on kirjutatud 2003. aastal ning vajas Pärnu haridussüsteemist ülevaate andmiseks värskeid andmeid. Suuremad muudatused tegevuskavas said tehtud eelmisel ja üle-eelmisel aastal,” tõdes Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna haridusnõunik Katrin Uutsalu seoses 16. juunil Pärnu linnavolikogu heakskiidu pälvinud dokumendiga.

Nõunik nentis, et Pärnu haridussüsteemi arengukava on oma kehtivusperioodi lõpusirgel ja seekordne andmete uuendamine valmistab pigem ette uut kava.

Uus kava tulekul

„Arengukava uuendamine on iga-aastane tegevus,“ väitis Uutsalu. „Tuleval aastal seisab meil ees aga uue kava väljatöötamine. Oleme püüdnud haridussüsteemi arengukava uuendada koos elu muutumisega ning vajaminevaid muutusi ette näha nii, et uue kava tulekuga ei peaks järske pöördeid tegema.”

Edasiminek tugineb tehtule ja linnakodanik saab seekordsest arengukava uuendatud versioonist ülevaate perioodil 2004–2011 toimunud muutustest Pärnu hariduses.

Pärnus tulevad selles mõttes kõne alla eelkõige siinse koolivõrgu korrastamisest tingitud Slaavi põhikooli sulgemine, Raeküla gümnaasiumi ümberkorraldamine põhikooliks ja Hansagümnaasiumi arendamine puhtalt gümnaasiumiks.

Kahe üldhariduskooli, Hansa- ja Ülejõe gümnaasiumi hooned on renoveeritud, kolm huvikooli – loodus- ja tehnikamaja ning muusika- ja spordikool – on saanud varasemast tunduvalt paremad õppetingimused.

Edukas e-kool ja laste toetamine

Kehtiva haridussüsteemi arengukava uuest redaktsioonist tõi Uutsalu esmalt esile märkimisväärselt paranenud töö laste arengu toetamisel ja õppenõustamiskeskuses.

„Pärnu õppenõustamiskeskus on saanud riigi vastava valdkonna spetsialistidelt tähelepanu ja nende tegemiste järgi püütakse mujal joonduda,” tõdes haridusnõunik. „Asjaolu, et meil on koondatud koolide sotsiaaltöötajad ja koolipsühholoogid keskusesse, nad käivad koolides, aga samal ajal saavad omavahel pidevalt infot jagada, koolitusi korraldada ja võrgustikutööd teha, on taganud inimressursi efektiivsema kasutuse ning aidanud vähendada põhikoolist väljalangemist.”

Uutsalu väljendas rahulolu e-kooli suhtes, mis sellest sügisest hakkab Pärnu koolides toimima 100 protsenti. „Olen kuulnud kiidusõnu, et lapsevanemad ja õpilased ei kujuta oma elu enam e-koolita ettegi,“ ütles nõunik.

„Alushariduses tahan välja tuua nüüdisaegseid, kaasavaid meetodeid, mida õpetajad kasutavad,” rääkis haridusnõunik. „Näiteks ei näita õpetaja lapsele ainult kase pilti, et loodust tundma õpetada, vaid jagatakse luubid kätte, minnakse loodusesse ja uuritakse-mõõdetakse kaselehte. Seeläbi saab selgeks mõõtmine ja arvutamine, kuid mis peamine: kasvab aktiivne osalus õppeprotsessis ja õppimisoskus.

Uutsalul oli heameel nentida, et Pärnu lasteaedades ja enamikus üldhariduskoolides on väga hästi käima läinud terviseedendus, mis hõivab tavapärast õppetööd toetades aina suuremat osa.

Edenev kutse- ja kõrgharidus

Laste ja noorte arengu toetamisel on olulisel kohal noorsootöö. Pärnu on 2004. aastast tunnustatud laste- ja noortesõbraliku linna tiitliga. Saavutustena võib esile tuua koolide juhtkonna täiendamist direktori asetäitjaga noorsootöö alal, mitmekesist valikut linna huvihariduses, Pärnu noortekogu tegevust.

2009. aastal tunnustas haridus- ja teadusminister Pärnu linna panuse eest noorsoojuhtide väärtustamisel ning huvi- ja üldhariduse vaheliste seoste loomisel.

„Arengukava sisaldab ka viiteid kutse- ja kõrgharidusele,” märkis Uutsalu. „Pärnu linnavalitsusel ei ole selles valdkonnas küll otseselt ühtegi allasutust, kuid kutse- ja kõrgharidusasutused on Pärnu haridussüsteemi osa ja meil on väga hea meel, et nad on nii jõudsalt arenenud ja pakuvad kodulinnas noortele edasiõppimise võimalust.”

Kõneks olnud ürik on kättesaadav Pärnu linna veebilehel www.parnu.ee, linnavalitsuses ruumis 103 ja keskraamatukogus.

Ettepanekuid haridussüsteemi arengukava kohta saab kirjalikult esitada 15. augusti kella 17 linnavalitsusele aadressil Suur-Sepa 16, Pärnu või meilitsi linnavalitsus@lv.parnu.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles