Sakslasest purjetaja kiidab eesti meeste tööd jahi ehitamisel

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahi omanikud Carola ja Wolfgang Rathart (keskel) ning ehituse eestvedaja, OÜ Polar Shipyard tegevjuht Vaido Absalon aluse õnnistamisel Pärnu sadamas.
Jahi omanikud Carola ja Wolfgang Rathart (keskel) ning ehituse eestvedaja, OÜ Polar Shipyard tegevjuht Vaido Absalon aluse õnnistamisel Pärnu sadamas. Foto: Ardi Truija

Pärnu sadamas ootab pärituult voolja kujuga elegantne jaht Rut VIII, mis valmis linnast paarikümne kilomeetri kaugusel Uulu külas eestlastest väikelaevaehitajate meistritööna.

Ajalooline päev 17 meetri pikkuse ja 4,5 meetri laiuse ning 3,5meetrise süvisega jahi ehitajate ja omaniku jaoks oli esmaspäev, mil 26 meetri kõrguse mastiga lipuehtes alus õnnistati ja nime sai.

“Saagu selle jahi nimeks Rut kaheksa,” ütles jahi vööris seistes ning šampanjat pudelist üle parda vette valades Carola Rathart, jahi omaniku Wolfgang Ratharti abikaasa.

Sündmust oli kaldalt jälgimas kenake hulk uudistajaid, nende hulgas Pärnus tuntud jahiomanikke ja purjetajaid ning Tahkuranna vallavanem Karel Tölp ja vallavolikogu esimees Kalmer Metsaoru, sest “laevatehas” asub nende vallas.

“Rut on minu esimese jahi nimi, ma ei vaheta nimesid, number ütleb, mitmenda paadiga on tegemist,” põhjendas Wolfgang Rathart aluse nime valikut.

Pärnust võtab ta kursi põhja Samsfjordi, ligi 18 tonni kaaluv 120hobujõulise mootoriga alus seilab Saksa lipu all ja selle kodusadam on Travemünde.

Hamburgis kaupmehena oma firmat juhtiv Wolfgang Rathart on kirglik purjetaja ja enda sõnul tahtis jahti, mis vastab nii välimuse kui sisustuse poolest pere soovidele.

“Tundsin paadimeister Tõnu Urbanikku ja tema arvas, et see töö sobib neile, rääkisin ka sõpradele, et ehitan jahi Eestis,” ütles jahi omanik, lisades, et sellise otsuse tegi ta omal riisikol.

Omaniku esindaja Tarmo Absaloni sõnul otsis Rathart tehast, mis talle jahi valmistaks, mitmest riigist ning jõudis Eestisse Uulu külla, kus nõudliku tellija soovidega igati soostuti. Vaid hüdraulika- ja elektroonikaseadmed on vastavate firmade toodang, ülejäänu kerest sisustuseni kohapeal valmistatud.

Luksusjaht on tehtud Eesti-Saksa ühisfirmas OÜ Polar Shipyard, projekti tehniline juht on purjetajana tuntud väikelaevaehitaja Tõnu Urbanik. “See ehitamine kestis kaua, aga tulemus on uskumatult hea, olen purjetanud paljude jahtidega, aga see on parim,” mainis Wolfgang Rathart.

Ratharti jutu järgi on Läänemeri oma saarestikega purjetajale põnev, maalilised Rootsi skäärid ja Norra fjordid jäävad põhja poole kurssi võttes veeteele.

Mehega koos purjetamist harrastav Carola Rathart lisas merejutule, et Pärnus on uskumatult ilusad vanad alleed ja mõnus olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles