Galerii: Dalai-laama kohtus ligi 400 budistiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestisse saabunud dalai-laama andis täna  audientsi budismi instituudi liikmetele ja sõpradele,
Eestisse saabunud dalai-laama andis täna audientsi budismi instituudi liikmetele ja sõpradele, Foto: Andres G. Adamson

Teisipäeval Tallinna saabunud dalai-laama andis kõigepealt audientsi budismi instituudi liikmetele ja sõpradele, kohtumisel osaleb üle 400 inimese.

See sündmus viis dalai-laama visiidi esimese päeva rõhuasetuse vaimsetest väärtustest kõnelemisele, teatas budismi instituut.

Dalai-laama audientsil osalenud Pärnu Kuninga tänava Tiibeti ravikeskuse ühe eestvedaja Andres Adamsoni sõnutsi kestis kohtumine veidi alla tunni ja selle aja jooksul vastas usujuht ka kolmele küsimusele.

Pärnaka jutu järgi rõhutas dalai-laama oma põgusas kõnes, et budismi ei ole usk üleloomulikku vaid pigem õpetus kuidas elada õnnelikult, kannatusteta ja et seda ei peaks kellelegi  peale suruma ega teistest õpetustest paremaks pidama.

Adamsoni sõnutsi paistis dalai-laama silma tagasihoidlikkusega ja sõbralikkusega. „Ta palus, et teda ei jumalikustataks,“ märkis Adamson.

Elevust tekitas sellekohastest kuulujuttudest ainest saanud küsimus: „Kas natsi-Saksamaa oli kuidagi Tiibetiga seotud?“.

Dalai-laama vastas, et selline väide on täiesti vale ja Tiibet pole natsidega kunagi mingit koostööd
teinud.

Adamsoni jutu järgi oli saalis tavapärasest enam lilleseadeid. „Silma hakkas, et kasutatud oli suure sümboolse tähendusega, eestis haruldasi  lootoseõisi,“ märkis ta.

Budismi instituudi esindajad kinkisid dalai-laamale audientsil vihmavarju millel budismis ka sümboolne tähendus ja kolm eesti keeles ilmunud raamatut budismi pühade tekstidega.

Täna on dalai-laamal kohtumised poliitikutega. Kell 14 peab dalai-laama avaliku kõne Vabaduse väljakul. Enne Vabaduse väljaku kõnet käib Tema Pühadus riigikogus ja kohtub seal riigikogu Tiibeti toetusrühma liikmetega ning Eesti, Läti ja Leedu parlamendi liikmete ja Euroopa parlamendi esindajatega.

Visiidi homne päev toob fookusesse budismi ja teaduse vahelise koostöö. Neljapäeval annab Tartu ülikooli rektor Alar Karis dalai-laamale üle Tartu ülikooli audoktori medali Tallinnas Teaduste Akadeemias. Sündmus jätkub dalai-laama loenguga teemal „Budism ja teadus“.

Dalai-laama viibib teisipäevast neljapäevani Eestis budismi instituudi ja riigikogu Tiibeti toetusgrupi kutsel. Eestit külastab Tema Pühadus kolmandat korda. Iga külastuse vahele on jäänud
täpselt kümme aastat.

Kutse Eestit külastada edastas Sven Grünberg dalai-laamale olles budismi instituudi ekspeditsioonil Lõuna Indias Drepungi kloostris, kus dalai-laama andis lühikese audientsi instituudi liikmetele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles