Sütevaka vahetab välja keeltemaja lekkiva katuse

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumerohked talved ei andnud Sütevaka keeltemajale armu. Eriti rängaks osutus mullune tali, mil pööningult teisele korrusele läbi jooksnud sulavesi kahjustas siseruume ja maja fassaadi. Direktor Andres Laanemets rõõmustas eile ehitustöid jälgides, et septembri keskpaigaks katab keeltemaja uus plekk-katus.
Lumerohked talved ei andnud Sütevaka keeltemajale armu. Eriti rängaks osutus mullune tali, mil pööningult teisele korrusele läbi jooksnud sulavesi kahjustas siseruume ja maja fassaadi. Direktor Andres Laanemets rõõmustas eile ehitustöid jälgides, et septembri keskpaigaks katab keeltemaja uus plekk-katus. Foto: Ardi Truija

Lumerohked talved sundisid Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi võtma Ringi tänava keeltemajas ette põhjaliku katuseremondi, sest hoone plekk-katus lasi vett läbi kui sõel.

Ringi 12 keeltemajas on kooli raamatukogu, toimuvad võõrkeelte ja kodunduse tunnid, tegutseb Sütevaka täiskasvanute koolituskeskus, osaliselt käivad siia saksa keele tundi Kuninga tänava põhikooli lapsedki.

Täielikult Sütevaka käsutusse läks kõnealune maja 2009. aasta suvel, kui samas hoones asunud töötukassa kolis oma teenindusbüroo Hommiku tänavale. Varem oli kooli päralt pool ruumidest.

Sütevaka direktori Andres Laanemetsa meenutust mööda tegi kool kahe aasta eest mõningates töötukassast tühjaks jäänud tubades korraliku remondi ära ega aimanud toona, et hoone katus on väga kehvas seisus.

Lumi tegi kurja

Kaks viimast lumerohket talve halvendasid katuse olukorda väga kiiresti, eriti rängaks osutus mullune tali, kui katus hakkas kõvasti läbi sadama. Selgus, et 1920ndatel apteekri pere elumajaks ehitatud maja katusepleki valtsivahed roostetavad ja vesi pääseb neist kohtadest sisse. Koguni nii palju, et jõudis pööningult esimese korruseni.

“Mina küll lootsin, et ehk saab katust kuidagi paigata, aga asjatundjad ütlesid, et ei saa. Kevadel katust uurinud ehituseksperdid hindasid, et pelgalt pleki paikamisest ei piisa ning nii katus kui mädanenud talad ja sarikad tuleb täielikult välja vahetada. Seega tuli meil kiiresti tegutseda, et enne sügise lõppu ja talve algust töö tehtud saaks. Praegu oleme ilusasti graafikus. Ehitustööd algasid augustis, septembri teisel nädalal peaksime ühel pool olema,” rääkis Laanemets.

Ringi 12 katusetööd lähevad maksma ligi 30 000 eurot ja kool kannab kulud ise. Töid teostab AS Toode.

Et hoone katus sedavõrd nigelas seisus on, ei osanud kool oodata. Nii polnud kool oma tänavuses eelarves põhjaliku katuseremondiga arvestanud. Selle aasta mahukaim uuenduskuur oli plaanitud hoopiski Sütevaka Lõuna tänava hoonesse, kus suvekuudel vahetati välja Pühavaimu ja Lõuna tänava poolsed aknad.

Vanad aknad lasid tuult läbi, ei sulgunud enam korralikult, vihm sadas neist läbi. Sõltuvalt tuule suunast oli mõnes klassis hommikul põrandki märg.

“Algul mõtlesime, et saab panna ühekordsed puitaknad, aga muinsuskaitse nõudmisel tuli panna kahekordsed ja sama ruudujaotusega kui eelmised. Need tingimused tegid töö kallimaks, mistõttu maja teise poole tegemiseks meil praegu jaksu pole. Akende vahetamiseks lootsime saada toetust riigi CO2-kvoodi müügi ärist, aga meie projekt praagiti välja, sest kool on mittetulundusühing ega kuulu linnale, kuigi hoone ise on linna oma. Me ei lasknud end eitavast vastusest heidutada ja otsustasime oma jõududega hakkama saada,” kõneles Laanemets.

Akende vahetusele kulub koolil 45 000 eurot. Aknatööd teeb OÜ Aknakoda.

Algklasside maja ootab selgust

Kumbki kahest Sütevaka koolimajast ei kuulu erakoolile, vaid Pärnu linnale, millega on sõlmitud hoonestusõiguse lepingud. Seoses Ringi tänava maja katuse remondiga taotles kool tänavu kevadel linnalt majale hoonestusõiguse lepingut varasemast pikemaks ajaks.

“Saime lepingu kümneks aastaks, sest peale katuse vajab põhjalikku renoveerimist hoone fassaad, milleni jõuame vahest tuleval aastal. Kui pikemaajalist lepingut ei ole, on keeruline sedavõrd mahukaid investeeringuid teha,” rääkis Laanemets.

Direktori jutu järgi on koolil nüüd Lõuna ja Ringi tänava hoone kasutus selge, ent küsimärk ripub tulevase algklasside maja kohal.

“Viimati öeldi meile linnavalitsusest, et linn on Pärnu Hansagümnaasiumi väikese maja Sütevakale reserveerinud ning toetab meie esimese klassi avamist, aga see ei anna veel täit kindlust, et tuleval sügisel algklassiastme avatud saame. Meie käest küsitakse palju, kas ja millal Sütevaka algklassid tulevad. Seega ootame linnalt lähikuudel konkreetsust Hansagümnaasiumi väikese maja suhtes,” sõnas Laanemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles