Andre Sepp: Eesti omavalitsused väärivad tunnustust

, Riigikogu liige, Reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andre Sepp.
Andre Sepp. Foto: Erakogu

Kui 1991. aasta augustis võeti kokku omavalitsuste esindajad ja arutati, kuidas ja kellele läheb võim, kui keskvõimu enam ei ole, nägi taasiseseisvunud Eesti riik omavalitsustes partnereid, erinevalt näiteks Leedust, kus omavalitsusjuhtides tunnetati pigem ohtu ja konkurentsi keskvõimule.

Omavalitsuste praegust suurt arvu võib ju kritiseerida, kuid see on taganud meile otse- ja osalusdemokraatia ja läheduse kodanikule nii parematel kui halvematel päevadel.

Kui 951 elanikuga Mõisaküla linn soovib toimida linnana Tallinna ja Tartu kõrval, ei tohiks nende staatust reguleerida ühegi reformiga pelgalt reformi enda pärast.

Seni parimaks halduskorraldusega riigiks arvatud Soome Vabariigis on maal ja linnas elavate inimeste suhtarv 20/80. Meil püsib see vahekord 30/70 taemel ja see on väärtus ning tunnustus riigi senisele regionaalpoliitikale ja omavalitsuste võimekusele.

Euroopa Liidu tõukefondide vahendite kasutuselevõtt ja võimekus neid juhtida oli rahastamisperioodi algul seatud kahtluse alla. Nüüd saame tunnistada ja tunnustada kõiki omavalitsusi, mis sellega on hästi hakkama saanud ja kohalikku elukvaliteeti tõstnud.

Kahtlen, kas territoriaalselt ja elanike arvult suuremad omavalitsused on alati võimekamad kõiki kitsaskohti nägema ja iga hinna eest võimalusi otsima.

Tihti räägitakse riigi ja kohalike omavalitsuste vastasseisust negatiivses võtmes. See pole õige, vastasseis peabki olema, sest vaid nii täiendatakse teineteist ja see viib elu edasi.

Meie halduskorraldus vajab tõesti uuendamist ja kaasajastamist ja sellega tuleb senisest järjekindlamalt tegelda. Keskset sundi omavalitsuste liitmisel ei saa siiski õigeks pidada. Iga ühinemisplaan on unikaalne ning kõige paremini viib ühinemiseni sellele eelnev igakülgne koostöö.

MTÜ Polis, mis möödunud aastal juhtis riigi ja kohaliku omavalitsuse partnerlussuhteid käsitlevat arutelu riigikogus, on käivitamas omavalitsuste mõttekoda, mille loomine on sätestatud kehtivas koalitsioonileppeski.

Mõttekoja eesmärk on kaasata kõik asjaosalised, kellest sõltub riigi ja kohaliku halduse nüüdisaegne toimimine. Seminar rõhutas vajadust välja töötada ja käivitada senisest ajakohasem riigi ja kohalik halduskorraldus hiljemalt riigi 100 aasta juubeliks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles