Hinnatõus kergitab lasteaias söögiraha

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üha kallinevad toiduained ei jäta puudutamata lasteaedade söögiraha. Põhikoolilaste koolisöögi maksab kinni riik, lasteaias käivate mudilaste vanematel tuleb järeltulijate päevaeined oma taskust tasuda.
Üha kallinevad toiduained ei jäta puudutamata lasteaedade söögiraha. Põhikoolilaste koolisöögi maksab kinni riik, lasteaias käivate mudilaste vanematel tuleb järeltulijate päevaeined oma taskust tasuda. Foto: Sille Annuk / Postimees

Toiduainete hinnaralli tõttu tõstis mitu Pärnu lasteaeda sellest sügisest söögiraha ja mõni kaalub seda teha uuest aastast. Ent leidub neidki aedu, mida kallinev toit toiduraha kergitama ei sunni.

Lasteaedade kohatasu suuruse üle otsustab linnavalitsus, kuid toidupäeva maksumuse kehtestamine kuulub lasteaia hoolekogu pädevusse, mis tähendab, et ilma lapsevanemate nõusolekuta toiduraha suurendada ei saa. Taotluse söögi eest senisest rohkem raha küsida esitab hoolekogule lasteaia direktor.

Pärnu lasteaedades jääb kõhutäie maksumus 1.15 ja 1.60 euro vahele päevas.

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) piimaprogrammiga liitunud lasteasutused saavad tänu programmile küsida vanematelt vähem toiduraha, ehkki jagatav piim ja piimatooted, mida lapse kohta on päevas nähtud ette 250 grammi, tuleb asutusel enne välja osta ja toetus makstakse tagantjärele.

Pärnu linna 14 lasteaiast on programmiga liitunud kümme: Kadri, Kastani, Kesklinna, Liblika, Mai, Pillerpalli, Pöialpoisi, Tralli, Tammsaare ja Ülejõe lasteaed. Hiljuti esitas ühinemistaotluse Männipargi lasteaed, mis ootab vastust.

Võib-olla tõstavad

Tammsaare lasteaia direktor Agnes Baum ütles, et sellest sügisest aed toidutasu ei tõstnud, aga tõenäoliselt tuleb seda teha tuleva aasta jaanuarist.

Kui praegu küsitakse Tammsaares toidupäeva eest 1.28 eurot, siis jaanuarist võiks see summa kerkida 1.40ni. Hoolekogu ette lasteaia juhatus kavandatava toiduraha tõusuga veel jõudnud pole.

Toiduraha tõusis Tammsaare lasteaias viimati 2008. aasta 1. maist.

Ülejõe lasteaias maksab lapse toidupäev 1.28 eurot ja lasteaia juhtkond on sel aastal mitmel korral hoolekoguga arutanud hinna muutmist.

“Maikuus tegi hoolekogu ettepaneku tõsta lapse toidupäeva maksumust 1.50ni. Põhjus on üks ja ainus: jätkuv toiduainete hinna tõus. Kevadel jäi toiduraha tõstmata, sest oleme veel suutnud ära majandada, samuti aitab kulutusi katta PRIA koolipiima toetus. Kuid ilmselt me toiduraha suurenemisest ei pääse. Loomulikult pole ükski hinnatõus meeldiv, kuid meie kohustus on pakkuda lapsele mitmekülgset toitu, mille valmistamisel on kasutatud kohalikku kvaliteetset toorainet,” rääkis Ülejõe lasteaia direktor Külli Martinson.

Viimati kerkis Ülejõe lasteaias toidutasu kolme aasta eest.

Juba tõstsid

Selle aasta jaanuarist tõusis toidu eest küsitav summa Raeküla lasteaias. Toidupäev maksab seal nüüd 1.60 eurot. Pöialpoisi lasteaia toiduraha hüppas 1.28 pealt 1.40 euroni septembrist.

Ka Männipargi lasteaias suurenes mihklikuust toidupäeva maksumus, mis kerkis 1.28 eurolt 1.50ni.

”Toiduraha on arutatud läbi hoolekogu koosolekul ning lapsevanemaid sellest rühma koosolekutel teavitatud. Hoolekogu arvates on 1.50 eurot päevas toiduraha põhjendatud. Viimati tõsteti toiduraha neli aastat tagasi. Selle ajaga on toiduainete hinnad väga palju tõusnud,” märkis Männipargi lasteaia direktor Virve Lepa ja lisas, et need mudilased, kes ei söö aias kolme toidukorda päevas, maksavad vähem selle võrra, millist toidukorda nad ei söö.

Tralli lasteaed tuli tänavu augustini välja 1.28eurose toidurahaga. Alates lõikuskuust maksab Trallis mudilaste päevane kõhutäis 1.60 eurot.

“Nii otsustas Tralli hoolekogu tänavu 12. aprillil. Vanemaid teavitati kevadistel koosolekutel ning meeldetuletusena on info alates augustist üleval kõikides rühmades. Toiduraha tõsteti hoolekogu otsusena viimati 2008. aastal,” selgitas Tralli õppealajuhataja Ester Metsalu.

Tõusu tingisid nii toiduainete kallinemine kui vanemate võlgnevused ehk lasteaiatasu maksmise viibimised.

Ei tõsta

Kadri lasteaias tõsteti viimati toidutasu 2008. aasta novembris. “Meie asutuse toidupäeva maksumus on praegu 1.41 eurot ja meil pole lähiajal kavas seda tõsta. Toidurahaga väljatulekut mõjutab laste kohalkäimine. Mida parem kohalkäimine, seda ökonoomsemalt on võimalik tellitud kaubaga majandada ja tellimuste hindu reguleerida,” rääkis Kadri lasteaia direktor Reeli Tänavsuu.

Pillerpalli lasteaia juhataja Sirje Kessler ütles, et Pillerpallgi saab 1.40eurose söögirahaga hakkama ja lähiajal seda tõsta ei plaani.

Kergitamise asemel alandas laste ja rühmade arvult Pärnu suurim lasteaed Kastani kahe aasta eest 20kroonise toidutasu 18 kroonini, mis teeb eurodes 1.15 eurot.

“2010. aasta aprillis arutasime hoolekogus uuesti toiduraha küsimust. Juhatus tegi ettepaneku suveajaks toiduraha veel alandada, aga hoolekogu arvas, et seda pole vaja,” meenutas Kastani lasteaia direktor Elle Tarlap.

Nüüdki ei kavatse juhatus toiduraha teemat algatada, sest tänu PRIA koolipiima toetusele tullakse 1.15ga päevas välja.

Piimaprogrammiga liitunud Liblika tänava lasteaias maksab põnnide päevane ninaesine 1.41 eurot. See summa on Liblika lasteaia direktori Aime Dreimanni kinnitusel püsinud sama 2009. aastast ja ta rõhutas, et niisama palju maksavad toidu eest lasteaia töötajadki, tasuta keegi süüa ei saa.

Kas lähiajal võiks see tõusta, Dreimann öelda ei teadnud. “Kõigepealt peame analüüsima, kui palju on meil raha kulunud. Mõtleme ja majandame, kuidas aasta lõpuni välja tulla. Toiduainete hinnad on küll tõusnud, aga kas meie söögi maksumust tõstame, ei oska veel öelda,” sõnas ta.

Mai lasteaia direktor Anne Virula ütles, et nende aias alandati tunamullu 1.40eurost söögiraha 1.28ni. “Toiduained läksid odavamaks, leidsime, et lapsevanematel pole mõtet maksta rohkem, kui me tuleme väiksema summaga välja.

Toiduraha summas 1.40 eurot on meil püsinud juba 2008. aasta algusest. 2009. aasta 1. septembrist läks ta odavamaks, aga ajutiselt. Et toiduainete hinnad hakkasid uuesti tõusma, ennistas hoolekogu tänavu 31. jaanuarist endise määra ehk saime tõsta päevase toiduraha taas 1.40 peale. Seetõttu me lähiajal toiduraha enam tõsta ei plaani,” rääkis Virula.

Juhataja toonitas, et 1.40 eest saavad lapsed Mai lasteaias hommikueine, kahekäigulise lõuna ja õhtusöögi, mis on märksa toekam kehakinnitus kui õhtuoode.

Kesklinna lasteaiast öeldi, et 2009. aasta veebruarist 1.60 euroni tõstetud toiduraha praegu suurendada pole plaanis. Kesklinna lasteaia direktor Maire Lulla meenutust mööda eelnes viimasele hinnatõusule põhjalik menüü analüüs.

“Saime aru, et kui tahame lastele head toitu pakkuda, me endise rahaga välja ei tule. Hea toit on kallis toit. Selgitasime seda hoolekogule. Leidsime, et on oluline anda lastele õue minnes lisapala puu- või juurvilja näol, et nad saaksid sealt omale vajaliku suhkru kätte,” rääkis Lulla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles