Väärikate ülikooli kuulajad ajasid saali lõhki

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Folklorist Ingrid Rüütli loengule tulnud Tartu ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajaid oli rohkem, kui Tervise klubi saalis istekohti, seepärast sobisid enda toetamiseks vaipkattega trepiastmedki.
Folklorist Ingrid Rüütli loengule tulnud Tartu ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajaid oli rohkem, kui Tervise klubi saalis istekohti, seepärast sobisid enda toetamiseks vaipkattega trepiastmedki. Foto: Ants Liigus

Pärnus kolmandat sügist alustanud väärikate ülikool on sedavõrd populaarne ettevõtmine, et tasuta loengute kuulajad ei mahu enam Tervise klubi saali, kus lektorid tavakohaselt nende ette astuvad.

“Kas teie ei mahtunud ka saali ära?” küsisid kaks üle 50aastast daami loengu alguses Tervise klubi uksest välja astunult.

“Ma ei tahtnudki mahtuda,” kõlas vastus.

Mikrofon fuajees

Astmeliselt tõusvate istmeridadega saalis oli selleks ajaks hõivatud viimnegi koht. Osa kuulajaid oli ennast mahutanud mõnusa vaipkattega trepiastmetele, osa aga istus teise korruse fuajees, kuhu mikrofonide ja ekraani abil jõudis lavalt rääkija jutt.

“Sai ju kohe öeldud, et ruum ei mahuta kõiki ja osal tuleb kuulata loengut fuajees. Meil ei ole võimalust rohkemaks enne, kui leiame lisafinantse ja kontserdimajja ümber asume,” selgitab Tartu ülikooli Pärnu kolledþi väärikate ülikooli projektijuht Mari Suurväli istekohtade nappusest jagusaamise väljavaadet.

Sel sügisel pani ennast väärikate sekka kirja 499 kuulajat, läinud aastal 30 võrra vähem ja esimesel õppeaastal 300, kellest avatud ülikooli tunnistuseni jõudis kevadeks mõnevõrra vähem kuulajaid.

“Kindlasti ei peaks eakas inimene ennast kõrvalejäetuna tundma, selles vanuses on ju suur kogemustepagas ja kui tervis kannatab, võib veel palju korda saata,” usub Suurväli, kes on majandusõpetaja ning tegev IRLi väärikate klubis.

Kohe esimesel õppeaastal 2009/2010 oli Pärnus uudse projektiga alustamise järel selge, et kolledþi suurimgi auditoorium jääb huvi ilmutanutele ja nime kirjaandnutele kitsaks. Seepärast leidiski kolledþi juhtkond koos projektijuhiga ning kokkuleppel naabruses asuva sanatooriumi Tervis juhtkonnaga loenguteks nende klubi saali, mille toolidele mahub 300 inimest.

Projektijuht ei arva õigeks kuulajate arvule piiri seadmist, sest siis muutuks sihtrühmale mõeldud ettevõtmine klubiks, kus on kindel liikmeskond.

“Vaid kaks päeva registreerisime väärikate ülikooli selle õppeaasta kuulajaid,” mainib Suurväli. Need kaks päeva näitasid jätkuvalt suurt huvi enesetäiendamise vastu.

Suurväli jutu järgi on ta ülerahvastatust arutanud kolledþi juhtide, direktor Henn Vallimäe ja väärikate ülikooli nõukojaga. Elukestvad õppijad ise on pakkunud ja arutusel on olnud saalis kohta kindlustavate kupongide jagamine, kuid kes ütleb, et kõik tulevad alati kohale.

Välja on pakutud, et üks lektor võiks pidada kaks järjestikust loengut, mille kuulamiseks väärikad jagunevad kahte rühma. Kuid siis tekib küsimusi rohkem kui üks, alustades välislektori ajakavast kuni saali eest topelt maksmiseni.

Parim lahendus on, kui saali fuajees on mikrofon ja ekraan, mille vahendusel jõuab lektori jutt iga kuulaja kõrvu.

“Huvi elukestva õppe ja krapsakas olemise vastu suureneb,” rõhutab Suurväli.

Õpikojad ja -reisid

Auditoorne õppetegevus toimub üle nädala kaks korda kuus, peale selle rühmiti seminarid, õpikojad, õppekäigud ja väljasõidud, mis on tasulised.

Alanud õppeaastal on toimunud õppereis “Minu aed” Räpinasse, käimas on riigi valitsemise ja juhtimise teemal riigikogu külastamine.

Selle ettevõtmise tugev õlg on Pärnumaa saadik Annely Akkermann, kes aitab korraldada väärikate teadmisjanuliste sõidu Toompeale.

Aga õppekavas on ka õigusabi, arvutitundmise, vabatahtlikuna tegutsemise, hõbejuukselise ettevõtja võimaluste käsitlemine.

Eakamate huvi ühiskonnas toimuva mõtestamise ja oma teadmisi avardavate loengute vastu on suur, Pärnu eeskujul on väärikate ülikoolid hakanud tegutsema Tallinnas, Tartus, Viljandis, Kuressaares. Neis linnades on elukestva õppe korraldaja ja eestvedaja Tartu ülikool.

Üleriigilisel konkursil “Aastad täis sära ja väärikust” pälvis Suurväli tunnustuse kui järjekindel ja südamega töötegija eakate aktiviseerimisel ja elukestva õppe korraldamisel. Tema kandidatuuri esitas Pärnu maavalitsus ja tunnustus kuulutati välja 1. oktoobril Tallinnas üleriigilisel eakate festivalil.

Väärikas, elukestva õppe vajadust kinnitav projekt toimib ja senisest veel parema tulemuse nimel lubab Suurväli jätkata lahenduste otsimist.

Elukestev õpe tähendab ju ka esimesi samme teel elukestvale tööle.

 

Väärikate ülikool

 Alustas Tartu ülikooli Pärnu kolledži juures tööd 2009. aasta sügisel.

 Käsil on kolmas õppeaasta, 2011/2012. Kuulajaid registreerus 499.

 Projekti juht on Mari Suurväli.

 Eesmärk vanuses 50+ pärnumaalastele anda professionaalset teavet ühiskonnas toimuvatest protsessidest ja muutuste mõistmiseks ning panna alus elukestvale õppele.

 Pärnu eeskujul on alustanud väärikate ülikoolid tegevust Tallinnas, Tartus, Viljandis ja Kuressaares Tartu ülikooli egiidi all.

 Auditoorset õpet täiendavad temaatilised õpikojad ja õppereisid.

 Kursuse lõpetaja saab Tartu ülikooli avatud ülikooli tunnistuse.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles