Sindi gümnaasiumis meenutati Jüri Dmitrievit

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kooli arendusjuht Sigrid Jamnes demonstreeris Jüri Dmitrievi portreed, mille autoriks Vello Paluoja.
Kooli arendusjuht Sigrid Jamnes demonstreeris Jüri Dmitrievi portreed, mille autoriks Vello Paluoja. Foto: Urmas Luik

Sindi gümnaasium esitles eile kunstnik Vello Paluoja portreed koolis õppinud muusikust, heliloojast ja kultuuritegelasest Jüri Dmitrievist, kes tänavu oktoobris saanuks 90aastaseks.

Õpilaskonverentsil esitasid muusikalisi vahepalu mehe loomingust Sindi muusikakooli õpetajad Mall Türk ja Sirje Elbrecht. Dmitrievit inimesena ja oma kohtumisi temaga meenutas Hilja Treuberg. Muusiku eluteest tegid ettekande gümnasistid Liis Mitt, Dajana Raab, Maarika Buht ja Kardo Kase.

Tegu oli arvult neljanda Sindi kooli kuulsaid vilistlasi tutvustava ja väärtustava konverentsiga.

Elukilde aitasid noortel koguda ja ettekandeks vormida kooli ajalooõpetaja Lembit Roosimäe ja emakeeleõpetaja ning näiteringi juhendaja Eneli Arusaar. Voldiku lühikokkuvõttega mehe elust pani kokku Sindi muuseumi juhataja Heidy Vellend.

Pärnu linnakodaniku maja perenaine Hilja Treuberg tegi oma jutuga sügava kummarduse inimesele, kes tema sõnutsi kuulus nende hulka, kelle isiksuse ja tegevuse najal on säilinud Eesti kultuuripärand.

“Aastaid tagasi tulin Pärnu linna kultuurimajja tööle täiesti võõrasse linna võõraste inimeste keskele. Ei ole mällu talletunud kõik need kultuuriinimesed, kellega ma seal ja hiljem kokku puutusin, kuid Jüri Dmitrievit panin ma väga kiiresti selles majas tähele,” meenutas Treuberg. “Ta oli andunud muusikale, ta oli väga hea viiuldaja, kuid esimene asi, mis mulle kohe silma torkas, oli tema härrasmehelik käitumine.”

Muusikakooli õpetaja Mall Türk tõdes, et on Dmitrieviga koos musitseerinud ja mäletab teda kui äärmiselt pühendunud muusikut, kellel olid hämmastavad interpreedivõimed, olgugi et otse gümnaasiumist sõtta läinud mehel jäi konservatooriumiharidus saamata.

Pärast algkooli lõpetamist Sindis asus Dmitriev õppima Pärnu poeglaste gümnaasiumis, kus muusikaõpetuse tase oli väga kõrge.

Kooli sümfooniaorkester, klaveritrio ja keelpillikvartett mängisid Türgi sõnutsi ülinõudlikku klassikalist muusikat ja tänapäeva muusikakooli õpilasedki selleni üldjuhul ei küüni.

Türk lisas, et Dmitrievi enda loomingus on hästi kuulda viiuli ja klaveri mängutehnilisi võtteid, mida puhkpillidel on päris keeruline mängida, ja tema kirjutatud laulude heaks esitamiseks tuleb solistidel pühenduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles