Karri Tiigisoon: Vajame kolmandat silda! (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Karri Tiigisoon selgitab, et uus sild aitaks ­vähendada liikluskoormust Pärnu Kesklinna sillal ja annaks ­võimaluse teha näiteks Keskväljak inimestele ­ligipääsetavaks.
Arhitekt Karri Tiigisoon selgitab, et uus sild aitaks ­vähendada liikluskoormust Pärnu Kesklinna sillal ja annaks ­võimaluse teha näiteks Keskväljak inimestele ­ligipääsetavaks. Foto: Ants Liigus

Pole palju linnaehituslikult niivõrd olulisi teemasid nagu uue silla ­kavandamine üle Pärnu jõe. Tihti näib, et kas ei taheta või suudeta näha sillaga seotud teemade ulatust ja mõju. Miks on kolmandat silda vaja nüüd ja praegu?

Esmalt kesklinna pärast. Vaadake linna kaarti ja näete, et jõgi eraldab Pärnu kesklinna olulisest osast linnast. Maitsi on keskus seotud eeslinna ja Maiga, kuid eeslinn ja Mai on hästi seotud ka Riia maantee ja Papiniiduga, kuhu on koondunud palju kaubandust. Ühest küljest füüsiline takistus ja teiselt poolt konkureerivad teenused äärelinnas.

Kui südalinna on ebamugavam pääseda (tasuline parkimine, ebamugavam liiklus), on selge, et keskus kipub kuivale jääma. Kui lisada politsei- ja päästeameti väljaviimine ning riigimaja ehitamata jätt, on keskus varsti tühi nagu Palle muinasjutus.

Linna keskuse tähtsust ei ole võimalik alahinnata. Keskus pakub märgatavalt paremat ruumi kvaliteeti, vanalinna ja kultuurifunktsioone, mida kaubakeskuste ümbrus ei suuda anda. Südalinna eelis on ruumi ja teenuste mitmekesisus.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles