Aasta noorkokk on Pärnu restorani peakoka poeg

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa kutsehariduskeskust esindasid teise kursuse õpilane Vladyslava Turchyn ja esmakursuslane Liisa-Ly Kuum.
Pärnumaa kutsehariduskeskust esindasid teise kursuse õpilane Vladyslava Turchyn ja esmakursuslane Liisa-Ly Kuum. Foto: Erakogu

Eile pärjati aasta noorkoka võistlusel tiitliga Pärnu restorani Noot peakoka Rudolf Visnapuu poeg ja Tallinna teeninduskooli õpilane Roland Visnapuu.

Võistluse tänavune võitja asus kokandust õppima alles peale seda, kui esialgu valitud automehaaniku eriala peale pooleaastaseid õpinguid õige ei tundunud.“Kui poeg läks esimesele kokapraktikale, siis nägin, kuidas ta silmad säravad! Roland käis nädalavahetuseti Nooda restoranis tööl ja leidis siit elukaaslase Piret Pusse, kes muide võitis aasta koka võistluse eelmisel aastal,” ütles tippkokk. Isa ja kaasa juhendamisel valmistuski Roland noorkoka võistluseks.

Aasta noorkoka Roland Visnapuu võidutöö.
Aasta noorkoka Roland Visnapuu võidutöö. Foto: Erakogu

Mõõduvõtul oli esindatud ka Pärnumaa kutsehariduskeskus (PKHK), mis sel aastal auhinnalist kohta ei saanud. Kümnete noorkokkadega võttis mõõtu teise kursuse kokaõpilane Vladyslava Turchyn ja teda abistas esmakursuslane Liisa-Ly Kuum. Neid juhendasid kutseõpetajad Taisi Talviste ja Marina Madisson.

Pärnumaa kutsehariduskeskuse võistkonna eelroog.
Pärnumaa kutsehariduskeskuse võistkonna eelroog. Foto: Erakogu

“Esikolmikust jäime küll välja, kuid hindamatu kogemuse võrra on õpilased jälle rikkamad. Nad andsid endast 100 protsenti, konkurendid olid tugevad,” kommenteeris PKHK teenindusõppeosakonna juhataja Riina Tõnsing.

Võistlejatel tuli valmistada pidulik eelroog ja dessert. Toorainetest vähemalt 80 protsenti pidi olema eestimaine. Eelroa kohustuslik koostisosa oli räim (kolm külm- või kuumtöötlemisviisi), desserdi kohustuslikud toorained aga täisterakaer, õietolm ja muskaatkõrvits.

Toite tuli valmistada seitse portsjonit. Kõige selle valmistamiseks anti aega kolm ja pool tundi.

Teisele kohale tuli Rasmus Reismaa Tartu kutsehariduskeskusest ja kolmandaks Lilija Vitkovskaja Tallinna teeninduskoolist.

Võistlustööde hindamise aluseks võeti Põhjamaade standard, mille kohaselt kohtunikekogu hindab iga toidu puhul eraldi selle maitset, välimust ning töövõtteid ja professionaalsust.

Kahel eelmisel aastal on tiitli võitnud PKHK õpilased: 2016. aastal Kristiina Sireli, mullu Andra Holland.

Eesti noorkoka meistrivõistlused toimusid 26. korda ja on Tallinn FoodFesti programmi osa. Noorkoka võistlus toimub Eesti kokkade meistrivõistluste raames, propageerimaks koka eriala ja teadvustamaks õpilastele täisväärtusliku toidu tähtsust nii enda kui kaaskodanike ehk tulevaste klientide söögilaual. Võistlus võimaldab kutseõppeasutuste õppuritel näidata oskusi ja tõsta toitlustusvaldkonna kutsehariduse taset ja mainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles