Valter Parve: Joomane tulevik?

Valter Parve
, Tartu Ülikooli Pärnu kolledži lektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi ja narkootikumide leviku tõkestamisel noorte hulgas on olulisel kohal ennetustöö, mida koolides jõudumööda tehakse.
Alkoholi ja narkootikumide leviku tõkestamisel noorte hulgas on olulisel kohal ennetustöö, mida koolides jõudumööda tehakse. Foto: Urmas Luik

Bussijaamas ja mujal hängivad teismeliste kambad on meedias viimastel kuudel palju tähelepanu pälvinud ja kindlasti on vastused ohusignaalidele juba otsustajate laual. Vähem on olnud juttu sellest, et noorte tugila alustas Pärnumaal juba kolm aastat tagasi, siis oli selle koordineerija Paikuse avatud noortekeskus.

Veel vähem on avalikku tähelepanu saanud mõni muu noori varitsev risk, sealhulgas oht jääda alkoholisõltuvusse. Olen viimased kaheksa aastat otsinud põhjusi, mis teismelisi napsipudeli juurde viivad, teinud sel eesmärgil anonüümseid küsitlusi kokku 15 koolis kogu Eestis (peale selle ühes Pihkva lütseumis) ja neist viimane toimus paar kuud tagasi Pärnu lähedal. Kõigepealt: miks? Pakun vastajatele seitse võimalikku põhjust, paludes hinnata nende tõepärasust oma vanusegrupi noorte seas.

Kõige üllatavam tulemus on, et kõikide seni uuritud koolide puhul tõuseb alati esikohale üks ja sama põhjus: edukuse survest, kodustest probleemidest, tõrjutusest, vaesusest, ebaõnnestumistest tingitud vajadus närvipinget leevendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles