Kas aluselise toitumise soovitused on põhjendatud?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Aluselise toitumise ja äsja poodidesse jõudnud aluselise vee propageerijad väidavad, et paljud tervisehädad saavad alguse happeliste jääkide kogunemisest organismis. Seda, kui suur osa sellest väitest tõele vastab ja kas aluselise vee joomisest tegelikult kasu on, aitas selgitada tervise arengu instituut.

Happelised toiduained on näiteks liha, piimatooted, suhkur, kohv ja alkohol.

Kui vere ideaalne pH-tase on 7,365, siis iga selle väiksemgi kõikumine mõjutavat kogu meie organismi tervikuna. Nii väheneb väidetavalt meie keha võime omastada toitaineid, vitamiine ja mineraalaineid, langeb rakkude energiatootlikkus ja kahjustub rakkude taastumisvõime, häiritud on seedesüsteemgi ja keha muutub vastuvõtlikuks rasvumisele.

Tervise arengu instituudi seire ja hindamise osakonna juhataja, aastast 2005 Oslo ülikoolis toitumisuuringutega tegelnud ja arsti haridusega Eha Nurk nõustus, et osa toiduaineid ja jooke tekitab meie kehas happelisi jääke, kuid tema sõnutsi ei mõjuta see kuidagi meie vere pH-taset, vaid ainult uriini pHd.

“Kuna keskkond maos on niigi happeline, ei suuda ükski toit ega jook muuta seda püsivalt happelisemaks ega vastupidi, aluselisemaks. Seega, kogu toit maos on happeline ja liikudes edasi soolde, toimub kõhunäärmenõrede toimel neutraliseerimine,” selgitas Nurk.

Seetõttu ei ole pH seisukohalt tähtis, mida inimene sööb: maos on toit happeline ja soolestikus aluseline.

Spetsialist tõdes, et ei oska öelda, kas äärmuslik happeliste toitude tarbimine võib pH-regulatsiooni seedesüsteemis rivist välja lüüa, kuid tavatoitumise puhul suudab organism tema sõnade kohaselt happelisi toite edukalt omastada.

Happelisuse neutraliseerimiseks soovitatakse süüa palju rohelist ja juua aluselist vett. Nurga jutu järgi on eksitav nii väide, et meie tervisehädad on põhjustatud organismi pH-muutustest, kui seisukoht, et aluseline vesi aitab tasakaalustada organismi pHd. “Neil väidetel ei ole teaduslikult põhjendatud alust,” märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles