Anu Jürisson: Linna- või riigi orkester?

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pärnu linnaorkester purjetab loomingulises mõttes laineharjal, olles võrdväärne partner nii Vanemuise ja rahvusooperi orkestrile kui riigi esindusorkestrile ERSO.
Pärnu linnaorkester purjetab loomingulises mõttes laineharjal, olles võrdväärne partner nii Vanemuise ja rahvusooperi orkestrile kui riigi esindusorkestrile ERSO. Foto: Carine Isand/PLO

Peadirigendi probleem näib olevat ­lahenenud, orkestrandid tunduvad praegu uue kunstilise juhi väljapakutu suhtes pigem rõõmsalt ootusärevad kui stressis ja üle soovitakse astuda nüüd sellest viimasestki sabast. Omavalitsuse veebilehelt hakkab silma, et välja on kuulutatud konkurss Pärnu linnaorkestri direktori ametikoha täitmiseks.

Orkestri produtsent Helen Erastus on juhi kohuseidki täitnud juba üle aasta ja on loomulik, et üks inimene ei saa nii suures organisatsioonis olla korraga suurepäraste ideede genereerija, sponsorite otsija, logistik ja lavameister. Põhjus, miks konkurssi kohe ei korraldatud, on mõistetav: sooviti anda orkestrile veidi aega peadirigendiga kohanemiseks. Ja vastupidi.

25aastane linnaorkester on tõusvas joones ­rühkinud üha kõrgemale, olles praegu laineharjal, mängutasemelt võrdväärne partner nii Vanemuise ja rahvusooperi orkestrile kui riigi esindusorkestrile ERSO. Pärnakaid võetakse tõsiselt. Heliloojad, dirigendid ja solistid – välismaisedki – tahavad meiega koostööd teha. Ja see on ju päris kõva sõna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles