Suitsetama hakatakse põhikoolis

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suits ja alkohol proovitakse ära murdeeas, gümnaasium on nendest loobumise aeg.
Suits ja alkohol proovitakse ära murdeeas, gümnaasium on nendest loobumise aeg. Foto: Ants Liigus

Pärnu õpilased hakkavad suitsetama 13- ja alkoholi tarbima 11aastaselt, gümnaasium on rohkem pahedest loobumise ja kanepi tõmbamise aeg, selgub Pärnu linnavalitsuse ja Tartu ülikooli Pärnu kolledži uuringust.

Selle aasta veebruaris-märtsis küsitleti kõiki Pärnu linna 5.-12. klasside õpilasi ja Pärnumaa kutsehariduskeskuse õpilasi, et saada ülevaade narkootikumide, alkoholi ja tubakatoodete tarbimise ulatusest Pärnu koolides ja põhilistest hankimise kohtadest.

Küsitlusele vastas 3412 õpilast. Samateemaline küsitlus toimus Pärnus 2000. ja 2006. aastal, seega annab uuring võimaluse aastaid võrrelda.

Veerand elab koos ühe vanemaga

Küsitletutest 61 protsenti elab enamik päevi nädalast koos kahe vanemaga, 24 protsenti ema ja kolm protsenti isaga. Ülejäänud on sugulase või tuttava juures, ühiselamus või mujal. Vastanutest kolmveerand elab enamik päevi nädalast linnas.

Oma pere majanduslikku olukorda hindas 59 protsenti heaks (2006. aastal 65 protsenti) ja 14,7 protsenti väga heaks (2006. aastal 18,5 protsenti). 22,5 protsenti ütles, et ei ole hea, aga tuleme toime (2006. aastal 14 protsenti), 3,6 protsenti pidas seda kehvapoolseks või ennast puuduses elavaks (2006. aastal 2,5 protsenti).

Tubakatooteid kasutab 18,5 protsenti küsitletutest, tüdrukud mõnevõrra rohkem kui poisid. Keskmine vanus, millal suitsetama hakatakse, on 12,9 aastat.

Viiendate klasside õpilastest suitsetab 17, kuuenda klassi õpilastest 20, seitsmenda klassi õpilastest 19 ning kaheksanda ja üheksanda klassi õpilastest 25 protsenti.

Kümnendas klassis langeb see protsent 12ni, üheteistkümnendas klassis on suitsetajaid 15 ja lõpuklassis (täiskasvanutena) 18 protsenti.

Gümnaasiumis suitsetamise mahajätmine on iseloomulik just selle aasta uuringule, samal ajal on viiendas ja kuuendas klassis suitsetajate hulk 2006. aastaga võrreldes oluliselt suurem. 2006. aastal kasvas suitsetamine vanuse kasvades tõusvas joones, jõudes lõpuklassis 31 protsendini.

Ligi pool suitsetajatest tõmbab sigareti kuni viis päevas, pakk või rohkem läheb vaid 4,3 protsendil tüdrukutest ja 2,8 protsendil poistest.

44 protsenti ostab sigarette ise kauplusest, veerand ostab või saab sõpradelt ja tuttavatelt ning 23 protsenti laseb mõnel täiskasvanul osta. Kõrvutades 2006. aastaga, on poest ise ostmine kolmandiku võrra vähenenud.

62 protsenti küsitletutest on tarvitanud alkoholi, neist 10,5 protsenti enda hinnangul sageli. Kui varasemate uuringutega selgus, et poisid tarvitasid alkoholi rohkem kui tüdrukud, siis tänavu oli poiste ja tüdrukute alkoholitarbimine enam-vähem võrdne.

Põhikoolis alkohol, gümnaasiumis kanep

Keskmine vanus, mil esimest korda alkohoolseid jooke prooviti, on 11,4 aastat: poistel 11 ja tüdrukutel 12. Võrreldes 2006. aastaga, on joomine muutunud sagedasemaks viiendas kuni seitsmendas klassis, gümnaasiumiosas alkoholitarvitamine vähenes. Pea kolmandik ostab endale ise poest alkoholi, neljandik ostab või saab tuttavatelt. Eelnevate uuringutega võrreldes on ise poest ostjate arv vähenenud.

Narkootikume on tarvitanud 20,4 protsenti vastanutest, neist 49 protsenti ühel korral ja 48 protsenti korduvalt. Kolm protsenti narkootikume proovinutest arvab, et nad on neist sõltuvuses. Keskmiselt prooviti esimest korda narkootikume 15aastaselt.

Kõrvutades 2006. aasta uuringuga, on viie protsendi võrra kasvanud narkootikume tarvitanud õpilaste osa. Kuus protsenti on kasvanud nende hulk, kes on narkootikume kasutanud korduvalt.

Poistest on narkootikume tarvitanud 24 ja tüdrukutest 17 protsenti. Tüdrukute seas on ka neid rohkem, kes on narkootikume proovinud ainult üks kord, poiste seas aga neid, kes tarvitavad narkootikume korduvalt või on nendest sõltuvuses.

Erinevalt alkoholist kasvab narkootikumide kasutamine vanuse suurenedes. Kui seitsmendas klassis on narkootikume proovinud kaheksa protsenti õpilastest, siis kaheteistkümnendas klassis juba 35. See ja narkootikumide tarvitajate hulga tõus alates kaheksandast, võrreldes eelmiste uuringutega, näitavad, et noorte seas muutuvad narkootikumid järjest enam alkoholi aseaineks.

67,8 protsenti tarvitanutest tõmbab kanepit, 6,7 protsendil on kokkupuuteid seente, 5,6 protsendil amfetamiini, 2,6 protsendil ecstasy, 2,5 protsendil LSD ja 2,4 protsendil kokaiiniga. Vaid 0,5 protsenti teab, mis on valge hiinlane.

Ostetakse kindlatelt inimestelt väljaspool kooli ning saadakse sõpradelt ja tuttavatelt. Koolist ostab narkootikume vaid kolm protsenti narkootikumide tarvitajatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles