Toomas Alatalu: Eesti kõrgelennuline välispoliitika

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Läänemere, Aadria ja Musta mere Kolme Mere Algatuses osalevate riikide suvisele tippkohtumisele Tallinnas oodatakse tulevat ka USA presidenti Donald Trumpi.
Läänemere, Aadria ja Musta mere Kolme Mere Algatuses osalevate riikide suvisele tippkohtumisele Tallinnas oodatakse tulevat ka USA presidenti Donald Trumpi. Foto: Octav Ganea

Eesti valimine ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks on mõistagi kõva sõna ja jäljega sündmus. Teatavasti täidetakse need kohad regiooniti ja Ida-Euroopa seda kanti, kuhu meie kuulume, esindas viimati julgeolekunõukogus Leedu (2014–2015), mis valiti sellele kohale 194st 187 riigi toetusel. Ent Leedu oli ainus kandidaat, Eestiga aga oli otsustanud konkureerida meist suurem ja võimsam Rumeenia. Mitu kandidaati samast regioonist on varemgi tulnud ja teisele on teed vabastatud.

Miks nüüd mõõduvõtuks läks, ei tea, kuid ülejäänud maailma eelistas Eestit nii esimeses (111:78) kui teises hääletusvoorus (132:58). Kui lisada, et Eesti esitas oma taotluse aastal 2005, on selle koha eest võidelnud nii Reformierakonda (Urmas Paet, Keit Pentus-Rosimannus, Marina Kaljurand), sotsiaaldemokraate (Sven Mikser) kui isamaalasi (Urmas Reinsalu) esindanud välisministrid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles