Kurgja talumuuseum õpetab tegema rahvarõivaid

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgja talumuuseumi peavarahoidja Inna Raud on võtnud oma südameasjaks jagada teadmisi Vändra kihelkonna rahvarõivaste kohta.
Kurgja talumuuseumi peavarahoidja Inna Raud on võtnud oma südameasjaks jagada teadmisi Vändra kihelkonna rahvarõivaste kohta. Foto: Urmas Luik

Kurgjal asuv C. R. Jakobsoni talumuuseum on otsustanud alanud 2012. aasta kuulutada talukultuurikooli raames rahvarõivaste valmistamise aastaks, mille käigus muuseumi peavarahoidja Inna Raud õpetab läbi aasta kestvatel kursustel huvilisi tegema Vändra kihelkonna rahvarõivaid.

Kuna Raud on lõpetanud Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias rahvusliku tekstiili eriala ja tegelnud süvitsi just Vändra piirkonnaga – oma diplomitööna kogus ta kokku Vändra kihelkonna mustrid 19. sajandist ja 20. sajandi algusest –, soovib ta neid teadmisi nüüd teistelegi jagada.

“See on kuidagi loomulikult ja iseenesest kujunenud. Seminaritöö teemadega tuli esimene Vändra uurimus, siis järgnes diplomitöö ja see teema ongi saanud mulle südameasjaks, teades, et siin väga palju sellega ei tegelda. Minule on see missioon,” rääkis Raud.

Seda enam, et Vändra kihelkonna rahvarõivastest pole kuigi palju teada ja seegi, mis Eesti Rahva Muuseumis olemas, on haldamata.

Aasta jooksul õpitakse tegema autentseid rõivaid nii naisele kui mehele. Alustatakse särkide, põllede ja tanudega, jätkatakse kangastelgedel seelikukanga ja suurräti kudumisega. Uuritakse, missugused olid taskud ja kotid, kootakse vööd. Saadakse aimu, milliseid ehteid kanti, õpitakse õmblema meeste pükse, vesti, vammust, pikk-kuube ja mütsi, kuni jõutakse välja pastelde valmistamiseni.

Kuna kõigist Vändra kihelkonna rahvarõiva esemeist pole säilinud infomatsiooni, kasutatakse Eesti Rahva Muuseumis teemat valdava Reet Piiri soovitusel laene naabritelt, teades, et nende rõivad on sarnased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles