Keskkonnahariduskeskusele otsitakse teist korda ehitajat

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa keskkonnahariduskeskuse hoone eskiis.
Pärnumaa keskkonnahariduskeskuse hoone eskiis. Foto: Pärnu loodusmaja

Pärnu linnavalitsus kuulutas Pärnumaa omavalitsuste liidu (POL) nimel välja uue hanke keskkonnahariduskeskuse ehitamiseks, kuna eelmine hange nurjus liiga kõrgete pakkumiste tõttu.

Uutel tingimustel pakkumiste esitamise tähtaeg kukub 23. jaanuaril.

Pärnusse Tammsaare puiestee 57 kavandatav Edela-Eesti loodus- ja keskkonnahariduskeskus peaks algvisiooni kohaselt tulema murukatusega, säästliku tehnoloogiaga ja keskkonnasõbralikest materjalidest ehitis, kus hakatakse korraldama huvitegevust, üritusi, loodus- ja keskkonnakoolitusi ning demonstreerima uusi keskkonnatehnoloogiaid igas eas inimestele.

Eelmine hange oktoobris-novembris nurjus, kuna laekunud pakkumised olid oodatust poolteist kuni kaks korda kõrgemad.

Tookord laekus kokku kaheksa pakkumist, mille maksumus jäi BNSi andmeil 4,2 ja 5,8 miljoni euro vahele, samal ajal kui hanketeates oli tööde eeldatavaks maksumuseks ilma käibemaksuta märgitud kolm miljonit eurot. See näitas, et kavandatud mahus ei ole võimalik hoonet selle rahaga valmis ehitada.

POLi juhatuse esimees Eeri Tammik sõnas, et projekteerija on hoone mahtu vähendanud ja vaadanud, mille arvelt saaks kokku hoida, et ehitus tuleks odavam, kuid maja mõte jääks samaks: lastesõbralik hariduskeskus ja odav majandada. “Et see poleks tüüpkarp, vaid omaette asi, mida kõigile eeskujuks tuua,” märkis Tammik.

Kahanenult peaks maja tulema väliselt samasugune nagu varem, kuid veidi madalam. Ülemisele, kolmandale korrusele tuleb vaid üks avatud ruum, ülejäänud varem külalislektorite ja tööks mõeldud toad jäävad ära.

“Üritame teha odavamalt, et oleks betoonitöömahtu vähem, ja ära jäävad need ruumid, mida ei olnud õppimiseks vaja. Õpilastele on kõik säilinud, kasvuhoonedki jäävad oma niiskusrežiimiga. Ventilatsioonisüsteemi tõstetakse ringi, võib-olla jääb seda rohkem näha, enne oli see ära peidetud,” selgitas Tammik.

Kuna keskkonnahariduskeskus on kavatsetud valmis ehitada suures osas Euroopa Liidu rahaga ja keskkonnainvesteeringute keskuselt on saadud rahastamisotsus 3,2 miljoni euro suhtes, tuleb tööd lõpetada ELi käesoleva rahastamisperioodi jooksul ehk hiljemalt 2013. aastal.

“Keskkonnainvesteeringute keskus toetab seda projekti ja tahaks näha, et see asi ikka realiseerub. Me ei saa enam pooleli jätta,” tõdes Tammik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles