Kuidas käituda, kui ootate koroonaviiruse proovi tulemust või analüüs on olnud positiivne

Pärnu Postimees
Copy
Koroonaviirus SARS-CoV-2.
Koroonaviirus SARS-CoV-2. Foto: Phil/wikipedia

Tervieamet koostas juhendi, mida teha ja mida mitte, kui ootate koroonaviiruse proovi tulemust või analüüs osutus positiivseks.

Miks on kodune isolatsioon vajalik?

See on ettevaatusabinõu, et hoida ära nakkushaiguse levik. Kui te ei lahku kodust ega puutu kokku teiste inimestega, vähendate nakkusohtu teistele.

Kuidas saan ennast terveks ravida?

Koroonaviiruse ravi praegu otseselt ei ole. Sümptomeid, nagu näiteks köha ja palavik, saate leevendada käsimüügiravimite abil. Juhul kui sümptomid kaovad ja tunnete end tervena, annab lõpliku tervisehinnangu siiski perearst.

Mida saan teha, et teisi mitte nakatada?

Viibige kodus täieliku paranemiseni. Vältige väljas käimist. Kui teil on ilmtingimata vajalik kuhugi minna, kandke maski. Jälgige, et aevastades ja köhides kataksite suu ja nina.

Võimaluse korral kasutage selleks taskurätikut või selle puudumisel varrukat. Puhastage kodus regulaarsemalt pindu, millega puutute otseselt kokku.

Oleks hea leida endale abistaja, olgu ta lähedane, sõber või naaber. Tähtis on, et ta kaitseks ennast haiguse eest, kasutades isikukaitsevahendeid ja peaks kinni rangetest hügieeninõuetest. Haige eest peaks hoolitsema ainult üks inimene, kes ei kuulu riskirühma ehk pole vanemaealine (üle 60aastased), krooniliste haigustega ja immuunpuudulikkusega.

Kuidas saan koju toidu ja muud vajalikud vahendid?

Haige inimene ei tohiks käia poes ega apteegis. Sõpradel, tuttavatel ja naabritel on siin suur roll, sest toidu ja ravimid saab lasta tuua just neil. Toidu- ja esmatarbekauba ning valmistoidu saab hõlpsasti koju tellida. Sel juhul tasutakse pangaülekandega ja peab paluma kulleril jätta pakk ukse taha.

Kui muid variante ei ole, pöörduge kohaliku omavalitsuse poole, mis korraldab vajaliku kraami abivajajani jõudmise.

Mida peaksin ette võtma, kui minu tervislik seisund on läinud hullemaks?

Võtke telefoni teel ühendust perearstiga või helistage perearsti nõuandeliinil 1220, selgitage olukorda ja järgige juhised. Kui seisund on ränk, kutsuge kiirabi, kes viib teid haiglasse jälgimisele.

Kas mu perekond peab jääma koju?

Teie pereliikmed peaksid jääma 14 päevaks koju, kuna nad on vahetult teiega kokku puutunud. Nad võivad olla nakatunud ning haiguse edasise leviku vältimiseks ja oma tervise huvides tuleks kogu perel koju jääda.

Kui pereliikmel tekivad sel perioodil sümptomid (palavik või köha) tuleks nõu pidada oma perearstiga või helistada perearsti nõuandeliinil 1220. Suurema tervisemure (nagu hingamisraskused) korral tuleks helistada hädaabinumbril 112.

Kas ma pean teavitama laste kooli?

Kindlasti teavitage lapse lasteaeda või kooli, et jäite koos koju. Kindlasti aitab kool kaasa kaugelt kooliasjade tegemisele.

Kas ma peaksin oma olukorrast teavitama tuttavaid, kellega olen viimastel päevadel kokku puutunud?

Nüüd, kui olete kodune, leidke see aeg ja helistage või kirjutage viimastel päevadel kokku puutunud tuttavatele. Siis nad teavad arvestada, et juba aegsalt jälgida enda tervist ja pidada kinni hügieeninõuetest.

Mul on täna õhtuks juba piletid kontserdile või kinno ostetud, kas ma võin ikkagi minna, kui järgin üldiseid hügieeninõudeid?

Ei, teiste ja enda heaolu nimel jätke üritusel käimata.

Avalikke kohti tuleks vältida, kuni olete paranenud, olenemata haigestumise põhjusest.

Kui suur on tõenäosus, et ma võin surra?

Enamjaolt suudab organism ise viirusega toime tulla. Seniste andmete põhjal on koroonaviiruse tõttu hukkunud ligikaudu kaks protsenti.

Viirused on ohtlikud riskirühmadesse kuuluvatele inimestele, kellel on nõrgestatud vastupanuvõime haigustele. Nende hulka kuuluvad näiteks kroonilisi haigusi põdevad ja eakad.

Mida ma ütlen tööandjale?

Koroonaviirust koheldakse samamoodi nagu grippi ja muid hingamisteede haigusi. See tähendab, et haiguslehte saab perearstilt ja see hüvitatakse üldise korra alusel: hüvitis hakkab jooksma kolmandast päevast.

Kust saan koroonaviiruse kohta kõige adekvaatsemat infot?

Koroonaviiruse kõige ajakohasema informatsiooni leiad terviseameti koroonaviiruse veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles