Eestis tuleb rahvastikupõhine testimine, esmalt tehakse uuring Saaremaal

PP
Copy
Koroonaproovid.
Koroonaproovid. Foto: Tairo Lutter

Valitsus nõustus sotsiaalminister Tanel Kiige ettepanekuga teha Eestis koroonaviiruse leviku tõkestamiseks rahvastikupõhine testimine koos sero-epidemioloogilise uuringuga.

“Rahvastikupõhine testimine annaks meile olulist infot selle kohta, kui paljud inimesed on Eestis juba COVID-19 haigust põdenud, ja on tähtis edasiste eriolukorra piirangute hindamisel,” ütles peaminister Jüri Ratas pressiesindaja vahendusel. “Uuringu ja testimise eeldus on ekspertide analüüsid selle kohta, millised testid on praegu kõige täpsemad ja mil viisil on neid kõige parem teha.”

“Sotsiaalministeerium esitab koostöös terviseameti ja COVID-19 teadusnõukojaga ettepaneku, milline oleks sero-epidemioloogiliseks uuringuks ja rahvastikupõhiseks testimiseks sobiv antikehi määrav test. Peamised märksõnad on siin “kvaliteet”, “usaldusväärsus” ja “tõenduspõhisus”. Eri seroloogilisi teste valideerivad praegu teaduslaborid Euroopas ja terves maailmas,” ütles sotsiaalminister.

Valitsuse seisukoha järgi tuleks uuring korraldada esmalt Saaremaal ja sealsetest tulemustest lähtudes saaks seejärel testida mujalgi Eestis. Saaremaa juhtprojekti tegevuskava ja esialgset eelarvet hakkab valitsuskomisjon arutama teisipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles