Pärnu maakoolide õpetajad on valmis streikima

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki õpetajad hoiatasid 25. oktoobri meeleavaldusel, et nad pole tolad, keda võib nadi palgaga lõputult narrida, tuleb neil seda veebruaris veelgi resoluutsemalt tõestada.
Ehkki õpetajad hoiatasid 25. oktoobri meeleavaldusel, et nad pole tolad, keda võib nadi palgaga lõputult narrida, tuleb neil seda veebruaris veelgi resoluutsemalt tõestada. Foto: Toomas Huik/Postimees

Pärnu maakonnas on enamik haridustöötajaid päri osalema veebruarisse kavandatud üleriigilisel õpetajate tööseisakul, Pärnu linna pedagoogid on veel äraootaval seisukohal.

„Esialgseil andmeil toetab streiki 65,2 protsenti Pärnu maapiirkonna 15 haridusasutuse õpetajatest,” tõdes Pärnumaa haridustöötajate liidu juhatuse esimees Erika Jakobson.

Nimetatud toetusprotsent on tõesti esialgne, sest teateid selle kohta, et üks või teine õpetaja soostub tööseisakuga liituma, saab Jakobson iga päev.  

Pärnumaa haridustöötajate liidu juhatuse esimehe teatel kasvatab streigiga kaasaminejate arvu seegi, et kindlasti ühineb ettevõtmisega hulk organiseerumata ehk kutseala töötajate ametiühingusse mittekuuluvaid pedagooge, kelle meelsust seoses terendava streigiga haridustöötajate liit ei uurinud.  

Millises vormis õpetajate palgatõusu nõudev tööseisak Pärnumaal tuleb, ei osanud Jakobson veel öelda. Küll tihkas ta välja pakkuda, et pealinnateed siinsed õpetajad seekord bussirataste alla ei võta: osalesid ju pärnumaalasedki 25. oktoobril Toompeal õpetajate suurmeeleavaldusel.

„Tegevuskava tuleb hiljem, kui riiklik lepitaja on andnud streigiks rohelise tule,” pakkus Jakobson. „Ei usu, et maaõpetajad hakkavad külma ilmaga jälle Tallinna sõitma, kui oma nõudmised saab nähtavaks ja kuuldavaks teha kohapeal.”

Pärnu haridustöötajate liidu esindaja Annely Verbitskas nentis paraku, et streigiga ühinevate Pärnu linna koolide õpetajate hulka on praegu võimatu öelda: tööseisakuga kaasamineku üle otsustamisega pole veel kiiret.

„Oleme rääkinud, et need koolid, kus on meie ametiühingu liikmeid, otsustavad streigiga ühinemise siis, kui streik on välja kuulutatud, aga arvan, et nad on solidaarsed teiste õpetajatega,” ütles Verbitskas.  

Samuti oli Pärnu haridustöötajate liidu esindaja seda meelt, et tõtakas oleks streigitrummi põristada, kui pole teada, millal streik toimub, ega täpselt sõnastatud nõudmised, mille nimel tööseisak tehakse. „Otsus tuleb siis, kui kuupäev on selge!” väitis Verbitskas.

Õpetajate õiguste eest seisva Eesti haridustöötajate liidu juhatuse esimees Sven Rondik nentis Postimehele antud usutluses, et ehkki kuupäev pole kindel, õpetajate streik toimub. „Kuna enamik õpetajaid on streigi poolt, siis selle poolt oleme ka meie ja streik korraldamisele tuleb,” ütles Rondik.

Eesti Televisiooni eilses hommikuprogrammis nentis haridustöötajate liidu juhatuse esimees, et streigi aeg saab selgeks siis, kui bürokraatlikud asjaajamised on korrektselt aetud. Samas saates sõnastas Rondik veel kord kokkuvõtlikult, milliseid sihte tuleva streigiga saavutada tahetakse.  

„Kõige tõsisem on see, et noored õpetajad ei tule kooli selle palga peale ning õpetajate kaader vananeb,” tõdes Rondik. „Meie palgavõitluse peamine eesmärk ongi see, et saaks sellised palgad, mis väärtustaksid õpetaja tööd, sest kool vajab noori õpetajaid.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles