Heategevuskampaania on teatrisse viinud tuhandeid lapsi

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Mullu mais alanud üle-eestilise heategevuskampaania „Aitan lapsi“ raames tehti 2011. aasta seitsme kuuga 38 400 annetust kogusummas 39 954 eurot. Selle raha eest külastas Eesti teatreid 4700 last.

Ettevõtmise algatanud MTÜ Heategevusfondi Aitan Lapsi ja Eesti etendusasutuste liidu eesmärk on vähe kindlustatud lastele kultuurielamuste, peamiselt teatrikülastuste võimaldamine. Selle tarvis raha kogumiseks paigaldati kampaania toetajate abiga Eestis 158 pakendiautomaadile lisaseade ja nupp, mida vajutades saab iga inimene annetada raha laste heaks.

Mugavaks teeb sel viisil heategemise see, et annetaja ei pea raha kusagile panema, kellelegi andma, üle kandma, piisab pandipakendi tagastamisel üksnes annetamissoovist teatava nupu vajutamisest.

Eesmärk 10 000

Eesti lasterikaste perede liidu presidendi Aage Õunapi sõnade kohaselt on projektist „Aitan lapsi“ kujunenud üks ulatuslikumaid heategevusüritusi riigis.

„Pakendiautomaadi kaudu annetamine on lihtsaim viis head teha ja rõõm on tõdeda, et Eestis on sedavõrd palju inimesi, kes vähe kindlustatud või suurte perede lastele mõtlevad,“ rääkis Õunap. „Vastukajad lastelt, lastevanematelt ja sotsiaaltöötajatelt on olnud positiivsed, osale lastest on see esimene kord teatrit külastada ning see näitab, et lapsed vajavad riiete ja arstiabi kõrval kultuurilisi emotsioone.“

Eesti Pandipakendi tegevjuhi Rauno Raali väitel on kampaania eesmärk viia kevadeks teatrisse vähemalt 10 000 last.

„Oleme praegu sellest graafikust ees ning juhul kui tuleb rohkem annetusi, saame teatrisse viia enam lapsi, kogu annetustest laekunud raha kulub 200 protsenti vaid teatrikülastusteks,“ kinnitas Raal.

Öelduga pidas Eesti Pandipakendi tegevjuht silmas, et viimane kui annetatud sent läheb puudustkannatavate laste teatrikülastuste tarbeks, midagi annetatust ei kasutata kampaania administreerimiseks, nagu on üldjuhul tavaks.

„Mõnes mõttes on arusaadav, et keegi peab tegevusi juhtima ja läbi viima,”netis Raal. „Meie oleme läinud pisut teist teed: fondi nõukogu liikmed teevad sellega seonduvat tööd omast vabast ajast, lisaks on hindmatu panuse kampaaniasse andnud Eesti etendusasutuste liidu juht Kristiina Reindolv.”

Annetas Norra peaministergi

Pärnumaal annetas 2011. aasta seitsme kuuga pakendiautomaatide kaudu 1564 inimest. Annetuseurosid kogunes sedasi 1544, mille eest oktoobrist detsembrini käis Endlas etendusi vaatamas 286 last.

Vanemuine võõrustas annetuste eest 908 last, Vene teater 823, Rakvere teater 758 ja nuku- ja noorsooteater 569 noort vaatajat.

Maakondadest on kõige aktiivsemalt tehtud annetusi Harju- ja Tartumaal ning Lääne- ja Ida-Virumaal; kõige vähem on annetusi laekunud Lääne- ja Raplamaalt.

Linnadest on enim annetusi tulnud Tallinnast, Tartust, Pärnust, Rakverest ja Võrust. Väiksematest kohtadest on kampaania korraldajate kiituse pälvinud Tabasalu, kolme ja poole tuhande elanikuga alevik Harju maakonnas.

Kampaania esimese annetuse tegi 18. mail Kadriorus kogu ettevõtmise patroon Evelin Ilves, oktoobris toetas meie puudust kannatavaid lapsi Tallinnas visiidil käinud Norra peaminister Jens Stoltenberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles