Luuleõhtul kõlavad Diana Aitai värsid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diana Aitai.
Diana Aitai. Foto: Erakogu

Pärnu Maarja-Magdaleena gildi muusikakambris toimub sel laupäeval loominguline mälestusõhtu, mis on pühendatud traagiliselt hukkunud andekale pärnakale Diana Aitaile.

Diana luulet ja jutustusi esitavad luuleklubi Luuletaeva Latern liikmed, musitseerivad Pärnu ja Häädemeeste muusikakooli õpilased koos Diana ema, muusiku ja muusikaõpetaja Irina Aitaiga. Kitarril saadab Alari “Papa” Janson. Dianast räägib ja tema lemmikmuusikat esitab tema sõber David Thomas.

Tegu on Diana Aitai mälestusele pühendatud õhtuga tema surma-aastapäeval.

Diana õppis Pärnu Kuninga tänava põhikoolis ja Sütevaka humanitaargümnaasiumis, lõpetas klaveri erialal Pärnu muusikakooli.

Diana oli andekas keeltes, vallates juba koolipõlves kaheksat keelt, samuti tekkis neiul varakult tõsine huvi filosoofia, psühholoogia ja religiooni vastu.

Tublide saavutuste eest kohalikel ja üleriigilistel olümpiaadidel pälvis Diana põnevaid kutseid rahvusvahelistele üritustele, osaledes Briti nõukogus vastuvõtul, New Yorgis ÜRO ja UNICEFi korraldatud ülemaailmsel laste- ja noorsoofoorumil ning ÜRO peaassamblee eriistungjärgul.

2007. aastal valiti Diana Aitai Pärnu linna aasta õpilaseks. Ta jätkas õpinguid Tartu ülikoolis psühholoogia erialal, õppides aasta vahetusüliõpilasena Hispaanias Salamanca ülikoolis.

Diana hobi oli luuletuste kirjutamine. Tema loomingut on ilmunud mitmes väljaandes pseudonüümi Andeora Astraea all. Ta oli Eesti luuleliidu ja Pärnu luuleklubi liige.

Mitmekülgne neiu õppis Urve Tautsi solistikursustel, esinedes ka kontsertidel. Diana võttis osa B. G. Forseliuse seltsi tegevusest, olles Forseliuse noorte juhatuse liige. Ta käis rahvusvahelistel esperantoüritustel, sealhulgas üleilmsetel esperantokongressidel Rotterdamis ja Bialystokis, osales ökokogukondade tegevuses.

Läinud aasta 26. jaanuari pärastlõunal, jalutades puhkuse ajal kodulinnas Pärnus jõe ääres, kukkus Diana lume all märkamatuks jäänud kaaneta kanalisatsioonikaevu ja uppus.

Diana Aitai on maetud Vana-Pärnu kalmistule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles