Linnuühing kutsub nädalavahetusel taas aialinde vaatlema

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine aialinnuvaatlus ei nõua põhjalikke eelteadmisi sulelistest, tuleb vaid ühe tunni jooksul panna kirja kõik kohatud linnuliigid.
Talvine aialinnuvaatlus ei nõua põhjalikke eelteadmisi sulelistest, tuleb vaid ühe tunni jooksul panna kirja kõik kohatud linnuliigid. Foto: Margus Ansu / Postimees

Eesti ornitoloogiaühing kutsub taas kõiki linnusõpru osalema laupäeval ja pühapäeval toimuval talvisel aialinnuvaatlusel „Talv 2012“.

Talvisest aialinnuvaatlusest on kujunenud Euroopa kõige populaarsem linnuvaatlusüritus, mis köidab igal aastal sadu tuhandeid inimesi, teatab Eesti ornitoloogiaühing oma veebilehel.

Aialinnuvaatlus ei nõua põhjalikke eelteadmisi lindudest. Piisab sellest, kui ühe tunni jooksul pannakse kirja kõik kohatud linnuliigid ning iga liigi kohta suurim üheaegselt nähtud isendite arv ning saata tulemused talvise aialinnuvaatluse koordinaatorile ornitoloogiaühingusse.

Osaleda võivad kõik, kes tunnevad huvi koduümbruses tegutsevate lindude vastu. Määramise hõlbustamiseks võib kasutada linnumäärajat ja binoklit.

Kolmandat aastat Eestis korraldatava vaatluse vastu on eelnevatel aastatel olnud suur huvi. Mullu edastas oma vaatlused 1134 linnusõpra 948 vaatluskohast, kokku vaadeldi 30 973 lindu 58 liigist.

Kõige arvukam oli oodatult rasvatihane, kes esines 95% vaatluskohtades ning moodustas pea veerandi lindude koguarvust. Teise koha saavutas rohevint, järgnesid poldvarblane, leevike ja koduvarblane.

Suurbritannias on Big Garden Birdwatchi nime kandvaid linnuvaatluspäevi korraldatud juba üle 30 aasta.

Kui esimesel aastal võttis üritustest osa 2000 huvilise ringis, siis viimasel ajal on osalejate arv küündinud poole miljonini.

Põhjanaabrid soomlased tunnevad linnuvaatluspäevi Pihabongause nime all ja hoolimata sellest, et seda korraldatakse alles kuuendat aastat, osales mullu juba 15 000 huvilist.

Tuhanded inimesed teevad aialinnuvaatlusi Hollandis, Belgias, Rootsis, Austrias ja Norras.

Aastate jooksul kogunenud tohutu vaatluste hulk on võimaldanud paljudes riikides, eelkõige muidugi Suurbritannias, väga täpselt jälgida aialindude leviku ja arvukuse muutusi aastate jooksul. Aialinnuvaatlus on linnuteadlastele oluline seetõttu, et võimaldab rohkesti andmeid koguda just tavaliste lindude käekäigu kohta, kelle osas usaldusväärseid andmeid tihti napib.

Kõigi osalejate vahel loositakse veebruari keskel välja linnuvaatlusi ja linnumääramist hõlbustavaid auhindu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles