PILDID Indrek Aija pani kokku fotonäituse rõõmsast Pärnu töörahvast

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pärnu muuseumi kunsti- ja fotokogu hoidja Indrek Aija Pärnu muuseumi fuajees näitusel “Töörahva hääl. Propagandafotod 1950ndate Pärnust”.
Pärnu muuseumi kunsti- ja fotokogu hoidja Indrek Aija Pärnu muuseumi fuajees näitusel “Töörahva hääl. Propagandafotod 1950ndate Pärnust”. Foto: Alar Raudoja

Kuna Pärnu fotofestivali täna­vune teema on võõrandumine, otsis Pärnu muuseumi kunsti- ja fotokogu hoidja Indrek Aija üles vanad ajalehefotod 1950. aastate Pärnust. Omamoodi võõrandumisega on tegemist siingi, kuivõrd need fotod ei kujuta mitte tollast tegelikkust, vaid peegeldavad nõukoguliku propaganda loodud fantaasiamaailma.

Selle argielu asemel, mis kirjelduste ja mälestuste järgi pigem trööstitu, ärahirmutatud ja minnalaskvast meeleolust kantud, näeme siin rõhutatult päikeselist ja rõõmsat ideaalühis­konda.

Dokumentaalsusesse tuleb selle ajastu pressifotode puhul suhtuda reservatsiooniga. Fotod, mille ülesanne oli tõestada ja suurendada artiklis kirjapandu usutavust, olid tihti eesmärgipäraselt manipuleeritud, seda nii pildistamise hetkel kui ka hilisemas töötluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles