Uute piirangute loetelu Koolid lähevad kinni esmaspäevast, meelelahutusasutused kolmapäevast

Pärnu Postimees
Copy
Valitsuse istung.
Valitsuse istung. Foto: Valitsuse pressiteenistus

Valitsus kinnitas eri valdkondades senisest rangemad meetmed, et tõkestada koroonaviiruse levikut. Piirangud kehtivad 28. märtsini.

Peaminister Kaja Kallase sõnutsi kehtestas valitsus teadlaste ettepanekuid arvestades ja kõiki asjaolusid kaaludes kogu riigis lisareeglid, sest viimastel nädalatel on nii koroonaviirusega nakatunud kui hospitaliseeritud elanike arv kiiresti kasvanud. Valitsus soovib nii tagada haiglate võimekuse võtta vastu haigeid ja jätkata plaanilist ravi.

Piirangute eesmärk on, et nii nakatumisnäitaja kui haiglas viibivate COVID-19 patsientide arv stabiliseeruks ja hakkaks seejärel vähenema. “Seni kuni viiruse levik ei rauge ja vaktsineeritud ei ole küllaldane hulk inimesi, peame üheskoos jätkuvalt pingutama ja kokkulepitud reeglitest kinni pidama. Piirangute kõrval on väga oluline inimeste vastutustunne. Me kõik peame vähendama omavahelisi lähikontakte ning kaitsma end, hoides distantsi ja kandes maski,” toonitas Kallas.

Haridus

Üldhariduskoolides jätkub 1.–28. märtsini tavapärane õppetöö vaid 1.–4. klassi õpilastel. Õppehoonetes viibimise keeld kehtib esmaspäevast ka kutseõppeasutustes, rakenduskõrgkoolides ja ülikoolides.

Õppehoonetes võib viibida üksnes erijuhtudel: kui õppijad vajavad hariduslikke tugiteenuseid või õpitulemuste saavutamiseks konsultatsioone, sooritavad praktilist õpet, eksameid või teste või osalevad olümpiaadidel. Sel juhul tuleb tagada inimeste hajutamine ja väljaspool õpperuumi järgida 2+2-reeglit. Hajutamise nõue ja muud viiruse leviku ennetamise meetmed kehtivad nii õppijatele kui personalile. Samuti peab haridusasutus tagama, et vanemad õpilased, õpetajad ja kõik ülejäänud töötajad kannaksid maski. Alla 12aastased lapsed ei pea maski kandma.

Piirangud ei kehti koolidele, kus enamik õpilasi on tõhustatud või eritoel, samuti puudega inimeste tegevusele. Ka ei kohaldata piiranguid haridusasutustes, kus on eraldi klassid hariduslike erivajadustega õpilastele või õpilasele, kes vajab tugiteenuseid.

Huviharidus, -tegevus, täienduskoolitus ja -õpe, noorsootöö ja sport

Laste, noorte ja täiskasvanute huvihariduses ja -tegevuses, täienduskoolitusel ja -õppes, noorsootöös ja sportimisel ei ole 28. märtsini lubatud rühmaviisiline tegevus või treening siseruumides. Lubatud on tegevus või treeningud kas üksi või kahekesi, näiteks personaaltreeneri või treeningupartneriga, hoides teiste inimestega vähemalt kahemeetrist vahemaad. Piirang ei kehti peredele. Aladel, mis lähevad individuaalspordi mõiste alla, näiteks tennis, on lubatud paarismängudki.

Kui seni tuli sisetingimustes tagada, et ruumi täitumus ei ületaks 50 protsenti, siis 3. märtsist väheneb lubatud täitumus 25 protsendini. Et tagada piisav hajutatus ja ohutus, eelkõige vältida kokkupuudet kaasinimestega, on soovitav tagada iga harrastajapaari kohta 20ruutmeetrine ala.

Välitingimustes sportimise, treenimise, noorsootöö, huvitegevuse ja -hariduse ning täienduskoolituse puhul hakkab 3. märtsist kehtima kord, mille järgi on lubatud koos juhendajaga senise 50 asemel kuni kümneinimeselised rühmad, kes ei tohi teiste rühmadega kokku puutuda.

Piirangud ei kehti sama lasteaiarühma lastele, kes iga päev on koos samas rühmas, ega nendele õpilastele, kellel on lubatud õppehoonetes viibida ja kes õpivad samas klassis, kuna puutuvad niigi iga päev kokku. Samuti ei kohaldu piirangud professionaalsele spordile ja puuetega inimeste tegevusele.

Spordivõistlused ja spordi- ja liikumisüritused ei ole üldjuhul lubatud. Lubatud on üksnes pealtvaatajateta spordivõistlused, kus osalevad alaliidu võistlussüsteemis professionaalsed sportlased, Eesti täiskasvanute ja noortekoondiste liikmed ja kandidaadid ning võistkondlike alade esi- ja meistriliigade mängijad.

Avalikud koosolekud, üritused, jumalateenistused, meelelahutus

Siseruumides ei ole 3.–28. märtsini lubatud korraldada avalikke jumalateenistusi ega muid usulisi talitusi ja nii statsionaarsete istekohtadega kui istekohtadeta avalikke koosolekuid ja üritusi, sealhulgas konverentse, teatrietendusi, kontserte ja kinoseansse. Piirangud ei puuduta veebiülekandena korraldatavaid üritusi, kus ei osale teisi inimesi peale esinejate ega ülekande tegemiseks vajaliku personali. Osalejad peavad siiski kinni pidama 2+2-reeglist ja järgima desinfitseerimisnõudeid.

Samuti ei ole 3.–28. märtsini lubatud viibida meelelahutusteenuse osutamise kohtades, näiteks kasiinos, ööklubis, keegli- või piljardisaalis või laste mängutoas, muuseumides ega näituseasutustes.

Välitingimustes on meelelahutus, jumalateenistused, üritused ja koosolekud, samuti muuseumide ja näituste külastamine lubatud kuni kümne inimesega rühmas. Seejuures tuleb tagada, et üks rühm ei puutuks kokku ülejäänutega. 21–6 ei tohi üritusi korraldada.

Saunad, spaad, basseinid, veekeskused ja ujulad

Avalikuks kasutamiseks mõeldud saunades, spaades, basseinides, veekeskustes ja ujulates ei ole 28. märtsini lubatud üldjuhul viibida. Nendes asutustes tohib siiski liikuda teenindussaalides, näiteks juuksuri- või maniküürisalongis, kasutada majutusteenust ja külastada söögikohta, kui järgitakse nendele asutustele üldiselt kehtestatud reegleid. Samuti tohib individuaalselt ujuda sisebasseinis.

Toitlustus

Söögikohad võivad 3. märtsist avatud olla kella 18ni, misjärel jääb lubatuks vaid toidu kaasamüük. Kehtima jääb 50protsendise täitumuse reegel, mis tähendab, et toitlustusettevõtte müügi- või teenindussaalist tohib täidetud olla pool klientidele ette nähtud pinnast. Samuti tuleb söögikohtades järgida 2+2-reeglit. Piirang ei kehti peredele. Kandma peab maski.

Lahtiolekuaja ja täitumuse piirangut ei kohaldata rahvusvahelisel reisijateveol kasutatava õhusõiduki pardal. Lahtiolekuaja piirang ei kehti ka rahvusvahelise lennujaama julgestuspiirangu alal, rahvusvahelise sadama reisiterminali ootealal pärast pardakontrolli väravaid asuvas müügikohas ega parvlaeval. Samuti ei kehti lahtiolekuaja piirang tanklas, kui teenuse osutaja tagab, et kliendid ei tarbi kohapeal toitu ega jooki.

Valitsus kehtestas lisameetmed, kuna koroonaviirus levib laialdaselt kõikjal Eestis ja haigestumuse intensiivsus on väga kõrge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles