152 inimest kaotab sügisel töö

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuus aastat tagasi jäid tööta soomlased, nüüd eestlased.
Kuus aastat tagasi jäid tööta soomlased, nüüd eestlased. Foto: Ants Liigus

Soomlastele kuuluv elektroonikaseadmete tootja Efore AS kavatseb Pärnu tehase oktoobri lõpuks sulgeda ja tootmise Hiinasse üle viia, töö kaotab 152 inimest.

Efore Groupi börsiteate järgi on selle plaani eesmärk parandada ettevõtte iga-aastast tasuvust 1,6 miljoni euro võrra. Kontserni administratsioon, teadus- ja arendustegevus ning osa müügist asuvad Soomes ja Rootsis, Pärnus ja Suzhous on kaks tehast.

Eestis on elukallidus suurenenud

“Kindlasti pole tootmisettevõtte suurimaks kuluks palk,” ütles Pärnu tehase tegevjuht Tiiu Erm. “Vaadake, mis on juhtunud elektri, soojusenergia, vee ja teiste kaudsete näitajatega. Elukallidus on märgatavalt suurenenud.”

Efore ASi keskmist palka soovitas Erm otsida avalikest majandusaruannetest. Ettevõtte 2010. aasta keskmine palk oli aastaaruande järgi 830 eurot kuus, puhaskasum 2010. aastal ligi miljon, kahjum 2009. aastal ligi miljon ja kasum 2008. aastal kaks miljonit eurot.

Efore alustas Pärnus tegevust 2004. aastal, 2006. aastal avati Kodara tänaval 7200 ruutmeetri suurune tehas. Tootmise Eestisse ja Hiina üleviimise tõttu suleti samal aastal Soomes Saarijärvi tehas, töö kaotas üle saja soomlase.

2006. aastat alustas Pärnu tehas 170 ja lõpetas 250 töötajaga. 2008. aastal oli töötajaid 257, 2009. aastal 216 ja 2010. aastal 163. Praegu on Pärnu tehasesse jäänud 152 inimest.

Õmbluse juurde tagasi?

Ermi ütlust mööda alustatakse ettevõttes 3. veebruarist koostöös töötukassaga koolitusi, et õpetada elulugude koostamist ja tööintervjuudel käitumist, tutvustada töö- ja oma äri alustamise võimalusi jms. Paljud elektroonikaseadmeid koostama asunud naised olid Ermi jutu järgi varem näiteks õmblejaharidusega.

“Võimalusi on palju, kõik ei pea samasugust tööd tegema,” vastas Erm küsimusele, millistesse Pärnu ettevõtetesse töö kaotajad konkureerida võiksid. Ligi 85 protsenti Efore töötajatest on naised.

Küsimusele, kuhu ta ise kavatseb tööle minna, vastas Erm: ”Praegu keskendun Pärnu tehase sulgemisele, et Hiina tehasele saaks kogu kompetents edasi antud. Meie huvi on, et kõik inimesed leiaksid tööd.”

Hiinas Suzhous valmistatakse samasuguseid elektroonikatooteid nagu Pärnus.





 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles