VIDEO Roman Fosti jooksis lennuväljal uue tippmargi ja pälvis olümpiapileti!

Märt Pilme
, reporter
Copy
Roman Fosti.
Roman Fosti. Foto: Sander Ilvest

Maratonijooksja Roman Fosti täitis Itaalias Siena lennujaama territooriumil European Olympic Marathon Qualification Race’i nimelisel võistlusel Tokyo olümpia normi.

Pärnust pärit maratonimees sai kirja 2:10.46, mis 85 mehe konkurentsis andis 29. koha. Olümpianorm oli 2:11.30, mille Fosti kindlalt üle jooksis.

Itaalias toimunud võistluse võitis keenialane Kipranui Erickiprono (2:05.47), kes kümne sekundiga edestas etiooplast Nigassa Abdifufat ja poole minutiga Maroko esindajat Elgoumrio Othmanet.

Ühtlasi oli tegemist Fosti isikliku rekordiga. Pärnaka varasem tippmark pärines 2019. aasta detsembrist, kui ta läbis 42,2 kilomeetrit 2:12.49ga. Nõnda paranes eestlase rekord üle kahe minuti jagu. 

Maratoonari sõnutsi oli esimesel kümnel kilomeetril jooks närviline: palju positsioonivõitlust ja aeglane tempo. “Aga siis rahustas jänes jooksu maha ja saime pundiga hea rütmi,” kommenteeris Fosti Postimehele ja lisas, et ilm ei tõotanud alguses midagi head. “Soojendusele minnes oli natuke ärev tunne, sest ilm oli tuuline, vihmane ja üsna jahe. Stardis lõdisesin, oli kuskil kaheksa kraadi. Aga pärast 45 minutit läks ilm paremaks ja kerge seenevihm ei häirinud. Samm oli hea, enesetunne ka.”

Poolel maal tuletas maratonimees endale meelde, et hõisata on veel vara. “Maraton algab ikkagi 30. kilomeetrist ega ole vaja hakata juba olümpiale mõtlema. Lõpuosas läks hingamine küll intensiivseks, aga mitte häirivalt, suutsin sammu hoida. Lõpuks oli distantsi teine pool esimesest ainult 15 sekundit aeglasem, mis on väga hea. Kosusin samuti suhteliselt kiiresti, sest treenitus on hea,” jutustas Fosti, kes alustas pärast võistlust tagasiteed Keeniasse, kus ta treenib ja Tokyo mängudeks valmistub.

Pärnakas plaanib Vanal Mandril joosta 5. juunil, kui Londonis toimuvad Euroopa karikavõistlused.

Millisel rajal joosti, saate järelvaadata siit:

 

Peale Fosti sõidab Tokyo olümpiale Tiidrek Nurme, kel suurvõistluse pilet juba varasemast taskus. Nurme sai mullu Hispaanias kirja Eesti kõigi aegade teise tulemuse 2:10.02. 2016. aasta Rio olümpial olid mõlemad eestlased stardis, siis saavutas Fosti 61. (2:19.26) ja Nurme 63. koha (2:20.01).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles