Graafik Nakatumisnäit langeb, valitsus mõtleb piirangute leevendamise peale

Pärnu Postimees
Copy
Valitsus jätkab piirangute leevendamise arutelu järgmisel nädalal.
Valitsus jätkab piirangute leevendamise arutelu järgmisel nädalal. Foto: Postimees

Möödunud ööpäeval tehti Pärnumaal koroonaviiruse 242 testi, millest positiivseks osutus 21 ehk 8,7 protsenti. Pärnu haiglas on ravil 29 koroonapatsienti.

Pärnu keskuslinna lisandus 13 nakatunut ja osavaldadesse üks. Tori ja Saarde valda tuli mõlemasse juurde kolm ja Häädemeeste valda üks nakatunu.

Viimase 14 päeva nakatumus 100 000 elaniku kohta on Pärnumaal kahe nädala jooksul tasapisi langenud ja täna hommikul oli see 400. Eestis tervikuna on nakatumisnäit 728.

Pärnu haigla koroonapatsientidest kuus vajab intensiivravi ja juhitavat hingamist. Eile pääses koju neli ja ravile võeti üks patsient. Üks abivajaja viidi Pärnu haiglast üle Tartu ülikooli kliinikumi. Eile suri siinse haigla koroonapatsientidest 68aastane mees.

Valitsus tahab alustada piirangute leevendamist koolides ja treeningutel

Valitsus arutas tänasel kabinetinõupidamisel COVID-19 piirangute järk-järgulist leevendamist. Sellekohast otsust veel ei langetatud ja arutelu juurde naastakse tuleval nädalal.

„Me ei taha hoida piiranguid päevagi kauem kui vaja, aga piirangute leevendamise jaoks on vaja kindel olla, et praegune nakatumisnäitajate langus on püsiv. Ainult nii saame tagada, et ühiskonnaelu taasavamine on ohutu. Peame silmas pidama, et praegune nakatumise tase on tegelikult võrreldav veebruari keskpaigaga, kus olukord läks raskeks ja hakkasime piiranguid karmistama,“ ütles peaminister Kaja Kallas.

Kui jätkub nakatumise langustrend, on valitsuse sooviks avada esmajärjekorras koolides osaliselt kontaktõpe ja leevendada samm-sammult piiranguid välitingimustes sportimisele, treenimisele, huviharidusele.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna sõnade kohaselt on koolielu paratamatult seotud kõrgema nakkusohu ja suurema kontaktide arvuga. “Me plaanime koolielu avamist samm-sammult ja kõiki ohutusmeetmeid järgides ja eelistatud on siin oma haridustee päris alguses olevad õpilased,” ütles minister.

Samuti viitas ta lähenevale koolivaheajale, kus tuleb arvestada reisimisega seotud riskidega. “Tulemas on koolivaheaeg. Palun veedame koolivaheaja eelkõige pereringis õues kevadet nautides. Väga halb mõte on praegu minna perega reisima. Sel juhul peab arvestama kümnepäevase eneseisolatsiooniga. Kui koroonaviirusesse nakatumise langustrend jätkub, siis loodame vähemalt väikesed koolilapsed saada pärast koolivaheaega kontaktõppele,” ütles ta.

Pärnumaal on COVID-19 vastu esmasüsti saanud 17 317 elanikku. Vaktsineerimiskuuri on lõpetanud 6038 inimest.

Pärnus on kaitsesüsti saanud 9663 inimest, Tori vallas 2194, Põhja-Pärnumaal 2125, Läänerannas 1257, Häädemeeste vallas 943, Saardes 908 ja Kihnus 227 elanikku.

80aastaste ja vanemate seas on vaktsineeritud 58 protsenti sihtrühmast, 70–79aastaste seas on kaitsesüsti saanud pool pärnumaalastest.

Ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 5598 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli 638 ehk 11,4 protsenti kõikidest proovidest.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus nakkus tuvastati 382 inimesel, kellest 302 tallinlased.

Ida-Virumaale lisandus 71, Raplamaale 24, Tartu- ja Viljandimaale 23 ja Lääne-Virumaale 20 viiruspositiivset. Saare- ja Läänemaale laekus üheksa, Võrumaale seitse, Jõgeva- ja Järvamaale kuus, Hiiumaale viis, Valgamaale neli ja Põlvamaale kaks nakkusjuhtu. 26-l positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 727,5 ja esmaseid positiivseid tulemusi tehtud testide koguarvust 14,8 protsenti.

Haiglaravi vajab 558 patsienti.

Ööpäeva jooksul manustati 1920 vaktsiinidoosi, kaitsesüste on tehtud kokku 260 797 inimesele, kellest 75 265 on saanud mõlemad doosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles