Juhtkiri: Igaüks loeb päris kenasti

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Käimasolev rahva ja eluruumide loendus tõi suure tõenäosusega Eestile ühe rekordi, kui eilseks oli e-loendusel osalenud üle 740 000 inimese ehk enam kui 56 protsenti eeldatavast rahvaarvust. Maailmarekordiks teeb meie e-loenduse Kanada tulemuse (54,5 protsenti) ületamine. Ja kuigi siis, kui kogu rahvas on üle loetud, võib osavõtuprotsent muutuda, näitab praegunegi tulemus, et e-riigiks on meil põhjust Eestit pidada küll.

Kuigi e-loenduse ankeet mõnel juhul ülekoormuse tõttu ei avanenud või kui mõnele inimesele tundus küsimustele vastuste leidmine keeruline, sai lõviosa osalenuist iseenda ja oma leibkonna muretult ja üpris kiiresti loetud. Statistikaameti elektrooniline andmete esitamise keskkond oli silma eest peidetuna üpris keeruline, kuid kasutajale tehti asi siiski vägagi lihtsaks ning õpetusi leidis nii internetist kui trükisest. Selline inimeste teavitamisse, juhendamisse ja instrueerimisse panustamine on iga suure ettevõtmise või muudatuse puhul äärmiselt oluline ja selle pealt kokku hoida ei tohi. Seda tasuks meeles pidada Pärnu linnavalitsuselgi, kui kevadel viimaks ühissõidukiliiklust ümber korraldama hakatakse.

Peatselt algab rahva ja eluruumide loenduse järgmine etapp ning leibkondi, mille liikmed internetis end ise ära ei loendanud, külastavad rahvaloendajad. Juba e-loenduse ajal liikusid ringi ja kippusid tuppa libaloendajad, seega tasub meeles pidada, et kui end rahvaloendajana esitleval inimesel pole ette näidata statistikaameti töötõendit pildiga, rahvaloenduse logoga salli ja sinist kohvrit sülearvutiga, on tegu libaga, kellest tuleks politseid teavitada.

Rahvaloendus on kõigile kohustuslik, aga mitte selles pole asi, vaid teadmises, kui palju meid on ja kuidas elame. E-loendus läks kenasti, tehkem siis nii, et kodune loenduski niisama sujuvalt kulgeks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles