AJALUGU Pärnu korvpallitiim mängib Eesti meistrivõistluste finaalis!

Märt Pilme
, reporter
Copy
Pärnu Sadama korvpallimeeskond jõudis esimest korda klubi ajaloos finaali.
Pärnu Sadama korvpallimeeskond jõudis esimest korda klubi ajaloos finaali. Foto: Urmas Luik

Pärnu Sadama korvpallimeeskond alistas Eesti meistrivõistluste poolfinaalis 3:0 Rapla Avis Utilitase ja jõudis esimest korda klubi ajaloos finaali.

Sadam võitis avalahingu kodusaalis 76:69 ja teise võõrsil 79:72. Tänane, kolmas matš mängiti taas Pärnu spordihallis. 

Kodumeeskonna peatreener Heiko Rannula saatis algrivistuses platsile Edon Maxhuni, Robert Valge, Märt Rosenthali, Kristjan Kanguri ja Mihkel Kirvese. Rapla loots Toomas Annuk pani vastu Brandon Childressi, Saimon Suti, Tom Kaldre, Roberts Freimanise ja Al-Wajid Aminu.

Rapla alustas bravuurikalt ja läks 8:0 juhtima, mille peale Rannula võttis aja maha. Pärast mõttepausigi hoidis külalismeeskond gaasi põhjas ja hakkas juba avaveerandit 21:13 võitma, kuniks Rosenthal kõmmutas ühes lõpusireeniga palli pea 20 meetrilt ehk oma poolelt sopsu (21:16)! Pärnu mängijatel olid rusikad püsti. Kas vägev sooritus äratas kahvatult alustanud suvepealinna tiimi üles?

Igatahes ei heidutanud valus tabamus Raplat, kes teise perioodi keskel taastas kahekohalise edumaa (34:24). Pärnu mäng kulges tõusude ja mõõnadega. Õnneks lõpetasid suvepealinlased poolaja positiivselt ja läksid pausile napis kaotusseisus: 32:36. Ohumärk oli Pärnu liidri Maxhuni mäng: ajal, mil soomlane platsil oli, kaotas Sadam 16ga ja selle hooaja suurimal korvikütil oli kirjas null punkti (visked 0/5).

Need nigelad numbrid silus Maxhuni kohe teise poolaja alguses, kui tõi kodumeeskonna esimesed viis silma. Viiv hiljem lajatas Blaus palli võimsalt pealt ja Pärnu pääses esimest korda ette: 40:39. Veerandi viimasel rünnakul tabas hoogu sattunud Maxhuni kolmese ja otsustav mänguosa algas pärnakate 47:45 eduseisus. 

Neljanda perioodi algus pani suvepealinna fännid küüsi närima, sest Rapla spurtis 8:0 ja läks kuuega ette. Sadam vastas Maxhuni juhtimisel omakorda 12:2 spurdiga ja taastas eduseisu (59:55). 40 sekundit enne matši lõppu pääses Valge, kui vahe oli kaks punkti, vabaviskejoonele ja tabas kahest ühe (63:60). Järgmisel rünnakul eksis Rapla kolmesel, Kirves hankis lauapalli ja koondislasele tehti viga. Kirves tabas mõlemad vabavisked (65:60) ja näis, et mäng on tehtud.

Nii oligi. Lõppskoori – 67:60 – vormistas Rosenthal vabaviskejoonelt ja võidupidu võis alata!

Pärnu resultatiivseim oli Maxhuni, kes tõi 14 punkti. Kümme silma lisasid Valge ja Jaunzems. Raplale tõi Childress 12 punkti.

“Olime algusest peale suhteliselt tühjad, nii vaimselt kui füüsiliselt. Teine poolaeg tuli väga suure tahtmise pealt. Mängu alguses oli näha, et olime võib-olla emotsionaalselt end liiga üles kütnud: läks pisut ütlemisekski, mis meie satsis pole tavaline. Aga tahan poisse kiita – sellised võitlejad!” resümeeris Rannula mängujärgses intervjuus Delfile.

Finaalis läheb Pärnu vastamisi tiitlikaitsja BC Kalev / Cramoga, seeria algab laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles