Hans Soll: Rõõm Sindi paisust on asendunud masendusega kormoranide terrorist (2)

Hans Soll
Copy
Pärnu jõe äärde elama asunud kormoranikoloonia hävitab suurel hulgal noorkalu.
Pärnu jõe äärde elama asunud kormoranikoloonia hävitab suurel hulgal noorkalu. Foto: Urmas Luik

Rõõmu toob see, et Sindi kärestik on oma ülesannete kõrgusel. Esimene teade paisu alla asustatud märgistatud lõhepoja jõudmisest kaheksakilosena ­Tori-Oore alla tuli möödunud aasta augustis. Järgnes meri­forell Tori-Levi all, kalateadlase Meelis Tambetsi silmu ülesminek Navestisse. Möödunud kevadel püüti Toris mitu suitsuahjutäit vimba.

Sellekevadine kalaränne oli eriti oodatud. ­Jääminekuga pea ühel ajal nähti haugi massilist ülesminekut, üles läks niisuguseid isendeid, mida varem pole märgatud: latikas, säinas. Kõige oodatum oli muidugi vimb. Intensiivne ülesminek algas alles nüüd. Pärnu jõgi on vimba täis, Tori-Levilt on saadud mitmel korral suuri saake, Tori alevi alt 15 kilo. Vimb on jõudnud Vihtrasse, Vänd­rasse, Türile.

Kuna Sindi kärestik ja Pärnu jõgi töötavad kalade rände ja paljunemisalana hästi ning kalu tuleb järjest rohkem jõkke tagasi ja lahkub sealt, on see äratanud kalatoiduliste lindude ehk kormoranide tähelepanu. Nüüdseks on paari tuhande pealine kormo­ranisalk maandunud Tindisaarte piirkonda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles