Galerii Nooruse maja valimisjaoskonnas saab apelsine ja banaane

Sirle Matt
, reporter
Copy

Nooruse majas asuva valimisjaoskonna valimiskomisjoni esimees Uudo Laane lõikas valimiskasti plommi katki täpselt kell 9, kui valimine ametlikult lahti läks. Esimene valija tuli viis minutit pärast seda. Pärnakas Salme põhjendas varast käiku, et on vaja ära sõita. Valik, kelle poolt hääletada, oli tal juba ammu langetatud.

Õie Vaarak rääkis, et seadis sammud hommikul kodanikukohust täitma, et ülejäänud päev vaba oleks. Ta oli püüdnud e-hääletada, aga see ei õnnestunud. “Ma olen kolm päeva arvutis proovinud, aga mingi Trooja viirus on seal sees,” kõneles ta. Vaarak on Pärnu kesklinna elanik, tuli teisele poole jõge häält andma, sest kesklinnas on keerulisem valimisjaoskonna lähedal parkimiskohta leida.

Valimiskomisjoni esimees kiidab uut võimalust, et valija saab valimispäeval oma hääle anda kodukoha valimisringkonnas ükskõik millises hääletamisruumis. Selle teeb võimalikuks elektrooniline valijate nimekiri, mis on kasutusel esimest korda. Varem pidi valimiskomisjoni liige pabernimekirju lappama ja kinnituski, et inimene käis valimas ära, tehti paberile. Laane rääkis, et valimiskomisjoni juhtide käest küsitakse pärast valimisi alati soovitusi ja nõuandeid, kuidas süsteemi paremaks muuta. Laane on korduvalt teinud ettepaneku võtta kasutusele elektrooniline nimekiri. “See on nii imelihtne ja käib mitu korda kiiremini kui paberite lappamine, stressi on poole vähem,” rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles