Pärnus testitakse nutikaid prügikaste

Sirle Matt
, reporter
Copy
Uudse lahendusega prügikaste katsetatakse Pärnu Keskuse juures vähemalt jaanuari lõpuni.
Uudse lahendusega prügikaste katsetatakse Pärnu Keskuse juures vähemalt jaanuari lõpuni. Foto: Pärnu linnavalitsus

Sisse ehitatud prügipressiga nutikaid prügikaste katsetatakse kahes kohas Pärnu südalinnas vähemalt jaanuari lõpuni. Jälgitakse, kuidas uudsed urnid end avalikus ruumis õigustavad ja kas inimesed oskavad neid kasutada.

WasteMate’i-nimelised uudse lahendusega prügikastid paiknevad kahel pool Pärnu Keskust: üks Martensi väljaku ja teine kontserdimaja poolse sissekäigu juures. Esmalt olid need väljas Iseseisvuse väljakul jõulukülas.

Targal prügikastil on vandaalikindla metallist korpuse sees jäätmete kogumiseks tavaline ratastel plastist konteiner. Sisse monteeritud press surub konteinerisse visatud jäätmed kokku. Tänu sellele mahub kasti 5–8 korda rohkem prügi. See omakorda aitab kokku hoida jäätmeveokuludelt.

Nutikate prügikastide täituvust saab jälgida veebi kaudu. Prügikasti omanikule antakse märku, kui kast vajab tühjendamist või kui päikesepaneelidel töötav aku hakkab tühjaks saama.

Kuna kastid on kinnised – täiteluuk avaneb jalavajutusega –, on jäätmekoguja sisemus lindude-loomade ja ilmastikumõjude eest kindlalt kaitstud. Prügikast tänab inimest, kui too oma tühja kohvitopsi või krõpsupaki kasti viskab.

Keila linn oli esimene Eesti omavalitsus, kes 39 WasteMate’i prügikasti mullu sügisel oma linnaruumis kasutusele võttis. Nüüdseks on sama tootja targad prügikastid käigus Tallinnas Ülemiste kaubanduskeskuseski. Mujal Euroopas on targad prügikastid kasutusel paljudes linnades.

Pärnu abilinnapea Irina Talviste sõnutsi on Keila kogemused WasteMate’i prügikastidega positiivsed ja kui ka pärnakad testperioodil nutikate prügikastidega rahule jäävad, ehk õnnestub targad jäätmekogujad tulevikus Pärnussegi soetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles