Goya saab Valgre auhinna kätte naistepäeval

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimond Valgre propageerijana tuntud Belgia kitarristi Francis Goyat näeb Eestis tuleval neljapäeval.
Raimond Valgre propageerijana tuntud Belgia kitarristi Francis Goyat näeb Eestis tuleval neljapäeval. Foto: Erakogu

Mullu suvel Pärnu rotaritelt Francis Goyale omistatud legendaarse helilooja Raimond Valgre pärandi auhinna saab maailmakuulus kitarrist kätte naistepäeva hommikul ETV saates “Terevisioon”.

Pärnu Rotary klubi presidendi Andres Laanemetsa sõnade kohaselt antakse Valgre pärandi auhind ehk Pärnu kuursaali kõrvale püstitatud helilooja miniatuurne kuju igal aastal välja ühele inimesele, kes on pidanud Valgre loomingut oluliseks.

Ei saanud Pärnusse tulla

Belgia kitarrist Goya on salvestanud mitu Valgre muusikaga plaati ja nii langes pärnakate valik mullu talle.

“Kahjuks ei ela Francis Goya Eestis ja ta ei saanud tulla suvel Pärnusse auhinda vastu võtma,” rääkis Laanemets. “Et ta annab 8. märtsil Tallinna Nokia kontserdimajas kontserdi, tekkis nüüd võimalus auhind talle sama päeva hommikul üle anda “Terevisioonis”.”

Auhinna ulatab saates kitarristile Laanemets ise ja õhtul plaanib Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi direktor osaleda Goya kontserdilgi.

Naistepäevakontserdil on Belgia muusikul muu hulgas kavas esitada Valgre tuntumaid lugusid.

Laanemetsa sõnutsi kavatsesid Pärnu rotarid algul korraldada Goya kontserdi Pärnuski, kuid nüüdseks on see mõte päevakorrast maas. “Kontserdi korraldamine ja sellega seotud riskid oleksid jäänud Pärnu Rotary klubi kanda, kuid me ei soovi neid praegu võtta,” põhjendas ta. “Usun, et Goya oleks tulnud siia meelsasti esinema.”

Pärnu Rotary klubi avas kuursaali kõrval asuva Valgre kuju 2003. aastal. Pärast seda on Valgre auhinna pälvinud Francis Goya kõrval teiste hulgas Mart Sander, Valter Ojakäär, Mati Põldre, Liisi Koikson ja Toomas Voll.

Õpetab Marokos lapsi

Mullu Valgre pärandi auhinna teeninud Goya, kodanikunimega Francis Weyer on sündinud Belgias muusikute peres, alustades kitarrimängu rokk-bändides 16aastaselt.

Goya professionaalse muusiku karjäär sai alguse 1970. aastal, kui ta lõi koos vennaga soulibändi The Jivaros ning hakkas koos töötama maailma mastaabis juba tuntud artistidega, nagu Demis Roussos, Barry White ja Vicky Leandros.

1975. aastal sai Francis Weyerist sooloartist Francis Goya, kelle karjäär läks kiiresti ülesmäge pärast esikplaadi „Nostalgia“ ilmumist, mis murdis kuld- ja plaatinaplaadi staatusesse nii Euroopas, Aasias kui Lõuna-Ameerikas.

1980ndatel eksperimenteeris Goya eri orkestritega ja kujunes välja temale omane meloodiline, tundeküllane ja päikeseküllane stiil. Kitarrist on andnud välja üle 40 albumi, mida on müüdud maailmas kokku 20 miljonit eksemplari.

Artisti lemmikpilliks on läbi aastate jäänud klassikaline kitarr, mille käsitsemises on ta maailma üks professionaalsemaid.

Mõni aasta tagasi kolis muusik perega Belgiast Marokosse Marrakechi, kus ta asutas muusikakooli, et õpetada kohalikke lapsi.

Festival “Kummardus Valgrele” toimub tänavu Pärnu Ammende villa aias 7. ja 8. juulil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles