Roos tahab sooja, tulp külma vett

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viola lillepoe florist Maire Kruusmann tõdes, et vahepeal unustuse hõlma vajunud naistepäev on taas aus ja paljud ettevõtted on tänaseks suure koguse lilli tellinud.
Viola lillepoe florist Maire Kruusmann tõdes, et vahepeal unustuse hõlma vajunud naistepäev on taas aus ja paljud ettevõtted on tänaseks suure koguse lilli tellinud. Foto: Urmas Luik

Täna on see päev aastas, kui kõige enam naisi ja tüdrukuid saab kingiks lilleõie, mistõttu on põletavaim küsimus, kuidas seda ilu võimalikult kaua säilitada.

Käisime lõike- ja potilillede hoidmise saladusi uurimas Pärnus Härma kaubahoovis Viola lillepoes.

Paraku mingeid imenippe selle müüja Tiiu Pihlak ei jaganudki, kõik on ülilihtne ja võlusõnaks hoopis “viitsimine”.

Uus lõige iga päev

“Kõige olulisem on lõikelille puhul teha uus, värske lõige,” sõnas Pihlak.

Lillevart võiks lõigata terava noa või oksakääridega, sest tavalised käärid pigistavad lille sooned kinni ja õis ei saa vett hästi kätte. Lõige võiks olla diagonaalis, siis on imemispind suurem.

Järgmise väga olulise asjana rõhutas Pihlak vee temperatuuri, nimelt tahavad eri lilled ise soojusega vett. Üldreegel on, et mida puitunum vars, seda soojem olgu vaasis vesi.

Tulbid, nartsissid ja muud rohtse varrega lilled vajavad jahedat, seevastu nelgid, liiliad, geberad ja krüsanteemid sooja vett. “Roosid tahavad aga tulisemat vett, nii 35 kuni 45 kraadi võiks olla,” soovitas Pihlak.

Naistepäeval ostetakse palju roose, aga ka kevadlilli, samuti läheb edukalt krüsanteemimüük, sest need püsivad korralikult hooldades vaasis ilusad isegi kuu.

Just roosi ostmine tundub olevat loterii: mõni lill püsib vaasis hästi, teine laseb järgmiseks päevaks pea longu. Pihlaku jutu järgi ei näita longu vajumine sugugi seda, et lill vana oleks, vaid et õis ei ammuta vett. Vana roosiõie tunnuseks on hoopis mahapudisevad kroonlehed.

“Tihti panevad inimesed roosi külma vette ja õied tõepoolest vajuvad ära,” sõnas Pihak. “Meie siin poes paneme roosid alati tulisesse vette, mitte kunagi külma.”

Roosinupp vajub longu ka põhjusel, et ei tehtud uut lõiget ja vesi ei jõua õienupuni. “Jah, ma tean, et inimesed ei lõika vart enne vettepanekut, aga see on tõepoolest väga oluline, et õis säiliks,” tõdes Pihlak.

Lõikelillede puhul on väga tähtis seegi, et vaas oleks puhas. Ja vett ei tohiks anumas olla üle kümne sentimeetri. Vett vaasis võiks vahetada kas või iga päev ja teha jälle uue lõike. Värske vesi olgu taas selle temperatuuriga, mis lillele sobib. Veel tasuks jälgida, ega lille lehed vette ulatu, sest need ajavad vee kiiresti roiskuma.

Rahva seas on levinud väga palju nippe, mis justkui aitavad lõikelilledel kaua ilusad püsida. Katsetada neid ju võib, kuid tõhusamaiks vahendiks saab lugeda spetsiaalseid säilituspulbreid, mida lillepoodides müüakse.

Ühte vahendit tasub siiski veel proovida. “Sprite mõjub nelkidele tõesti hästi,” kinnitas Pihlak. “Oleme siin proovinud ja näiteks kobarnelgid seisavad selles hästi, õied lähevad kõik lahti ja väga suureks.”

Kodus tuleks lõikelilledele valida võimalikult jahe koht, aga seda mõistuse piires: toodi ju lilled ikkagi vaatamiseks ja nii ei tasu neid esikusse või aknalauale peita.

Sibullilledele vähe vett

Kevadel on menukad kõikvõimalikud sibullilled, näiteks nartsissid ja hüatsindid. Siin tuleb teada, et sibullilled vajavad vähe kastmist, sest küllaldane niiskusvaru on sibulas olemas. Liigse kastmise korral venivad õievarred inetult välja. Üldine reegel on, et kui lill on kastetud, tuleb uuesti kasta alles siis, kui muld täitsa kuiv. Kindlasti tasub jälgida, et alustaldrikule ei jääks vesi seisma.

Seevastu potiroose ei tohi kuivale jätta, sest läbikuivamisel laseb roos lehed maha.

Enamiku pottides müüdavaid kevadlilli võib hiljem aeda isutada. Sibullillede puhul oleks hea lasta neil pärast õitsemist lehed ja siis sibul kuivatada ja sügisel aeda maha istutada.

Potililledest on taas väga armastatud alpikann, paraku on seda keeruline hooldada. Alpikann armastab jahedat ja kastmisega peab väga ettevaatlik olema. Kindlasti eelistage alt kastmist ja nagu iga taime puhul, on parem kasta mitte otse kraanist võetud veega, vaid lasta sel enne seista. Vesi aga olgu leige, mitte külm.

Happelist keskkonda vajavate asaleade kastmisvette oleks hea aeg-ajalt sidrunhapet lisada.

 

PANGE TÄHELE!

* Roos tahab iga päev uut lõiget ja sooja vett.

* Tulbi võiks panna külma veega vaasi.

* Kobarnelk avab kõik õied ja seisab hästi Sprite’is.

* Sibullilled ei soovi sagedast kastmist.

* Alpikann tahab jahedat kohta ja alt kastmist.

* Asalea kastmisvette võib aeg-ajalt lisada pisut sidrunhapet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles