Kihnu kalender mõjub nagu kalandusõpik

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Kihnu muuseumi kalendri esikaanel liuglevad ahven ehk ahunas, räim ja tuulehaug ehk tuulõkala.
Kihnu muuseumi kalendri esikaanel liuglevad ahven ehk ahunas, räim ja tuulehaug ehk tuulõkala. Foto: Silvia Paluoja

Kihnu 2023. aasta seinakalendri alapealkiri on “Kalad”, mis viitab kihnu keeles kaalendri sisule. Tavaks on kujunenud, et kordamööda koostavad teemakalendreid SA Kihnu Kultuuri Instituut ja Kihnu muuseum, kõnealuse andiski välja viimasena mainitu.

“Praktilise ja kihnlastele oluliste tähtpäevade ja teemadega kalendri koostamise üks eesmärke on kihnukeelse teksti kaudu keelelise eripära tunnustamine,” selgitas Kihnu muuseumi juhataja Maie Aav.

Jaanuari ehk niärikuu kala on meriforell, mis kihnu keeles on vorell, kokku 13 kodumere kalaliigi hulgas on ka rahvuskala räim. Kalaliikide mandrikeelsed tutvustused koostas merebiloog Jüri Tenson, pildid on võetud tööstuskalade atlasest. Kihnupärasust lisab kaheksakanna motiiviga mustririba läbiva kujunduselemendina.

Aava jutu järgi on kalateema võetud kalendrisse selle pärast, et kihnlased on Liivi lahte plaanitava tuulepargi mõjudest ikka teadmatuses. See tekitab kõhedust: kas Kihnu lähedal meres elavad asukad leiavad eluvõimalusi ka tuulikutega meres?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles