Pärnu selgitab taas välja linna parimad puitaknad

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korterelamute kategoorias läks eelmisel aastal peapreemia korteriühistule Supeluse 23.
Korterelamute kategoorias läks eelmisel aastal peapreemia korteriühistule Supeluse 23. Foto: Urmas Luik

Tänasel linnavalitsuse istungil kuulutati välja konkurss „Pärnu parim puitaken 2012“. Konkurss toimub tänavu teist korda ja väikeste muudatustega.

Pärnu linnavalitsuse teatel on konkursi eesmärk propageerida puitakende kasutamist ja taaskasutamist, samuti soovitakse tähelepanu juhtida puitarhitektuuri säilitamise vajalikkusele ning elukeskkonna väärtustamisele.

Kui möödunud aastal oodati konkursil osalema Pärnu linna muinsuskaitsealas, selle kaitsevööndis ja miljööväärtuslikes piirkondades asuvaid era- ja kortermaju ning nende omanikke, siis tänavu on konkursil oodatud osalema kõik linnas asuvate era- ja kortermajade omanikud, sealhulgas korteriomanikud, teatas Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo.

Hoonete hindamine toimub kahes kategoorias: ühepereelamud (sealhulgas osa paarismajast) ja kortermajad (sealhulgas korter kui osa majast).

Hindamisel võetakse arvesse tööde mahtu, kvaliteeti, terviklikkust ja sobivust hoonega.

Avaldusi konkursil osalemiseks saab esitada 1. oktoobrini. Täpsema info leiab Pärnu linnavalitsuse veebilehelt.

Parima puitakna selgitab välja komisjon, kuhu kuuluvad linnaarhitekt Karri Tiigisoon, arhitekt Maie Kais, muinsuskaitse peaspetsialist Liina Hansen, linnakunstnik Janno Poopuu ning Viking Window ASi müügiesindaja Ingrid Teder. Komisjoni tööd juhib abilinnapea Romek Kosenkranius.

Mõlemas kategoorias tunnustatakse kolme kõige kvaliteetsemalt, kaunimalt ja terviklikumalt renoveeritud hoone omanikku rahaliste ja eripreemiatega. Esimese preemia suurus on mõlemas kategoorias 300 eurot, teiste preemiate väärtuse otsustab komisjon.

Preemiad kinnitatakse linnavalitsuse korraldusega komisjoni ettepanekul. Sobiva hoone puudumisel on õigus jätta esimene preemia välja andmata.

Parima puitakna väljaselgitamisel ning preemiate väljaandmisel teeb linnavalitsus koostööd Viking Window ASiga.

Komisjon hindab hooneid novembrikuu jooksul.

Parima puitakna välja selgitamiseks korraldati esimest korda konkurss eelmisel aastal.

„Möödunud aastal toimunud konkurss parima puitakna leidmiseks oli esmakordne ning osalejaid oli üsna vähe. Ilmselt oli põhjuseks asjaolu, et töid ootasime vaid Pärnu linna muinsuskaitsealas, selle kaitsevööndis ja miljööväärtuslikes piirkondades asuvatest era- ja kortermajadest,“ ütles linnakunstnik Janno Poopuu.

„Tänavu on konkurss aga ülelinnaline ja seetõttu ootame suuremat osalejate arvu. Parimast puitaknast saavad teada anda kõik linlased. Korrastatud ja kauneid puitaknaid on linnas päris palju. Need on vaja vaid esile tuua,“ lisas ta.

Eelmisel aastal tunnistati ühepereelamu kategoorias parimaks Väike-Posti 27d lahendus ning korterelamute kategoorias läks peapreemia korteriühistule Supeluse 23 hoone parima lahenduse eest, teine preemia Karja 21 korteri omanikule ning kolmas preemia Rüütli 1 korteri omanikule. Ergutuspreemia sai Kalamehe 5 korteri omanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles