Romek Kosenkranius: Öörahu kaalutakse hoolega

Romek Kosenkranius
, Pärnu abilinnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romek Kosenkranius.
Romek Kosenkranius. Foto: PP

Viimastel aastatel on Pärnu kesklinna restoranide ja kohvikute pidajad korduvalt pöördunud linnavalitsuse poole küsimusega, kas suvepealinnas oleks suvisel ajal ja teatud kindlatel päevadel võimalik pikendada öörahu algusaega tunni–kahe võrra.

Iseenesest pole selles pöördumises midagi revolutsioonilist: enamikus maailma kuurortlinnades kestab melu varaste hommikutundideni ja sellises ööelus peitub võlu, mis turiste meelitab ja neid kuurortlinna ettevõtetes raha kulutama paneb. Seetõttu otsustasimegi algatada avaliku diskussiooni.

Ettepaneku tegijad soovivad, et öörahu algus võiks olla nihutatud tunni–paari võrra edasi vaid suve kaheksal nädalavahetusel reede- ja laupäevaõhtuti. Nii on tavapärasest kauem kestev melu tööl käivatele pärnakatele ehk vähem häiriv, sest laupäeval ja pühapäeval saab tööinimenegi end välja puhata. Samuti on toitlustuskohtade pidajate soov olnud, et öörahu lühendamine oleks lubatud vaid kesklinnas ja ranna rajoonis. Kesklinna kohvikud ja söögikohad soovivad oma väliterrasse pikemalt lahti hoida ja seal toitlustust ning meelelahutust pakkuda, nagu see on mujal maailmas.

Kindlasti tuleb linnavõimul enne sellise otsuse tegemist hoolega kaaluda kõiki poolt- ja vastuargumente. Öörahu alguse nihutamine võib kaasa tuua probleeme ja vaidlusi piirkonnas elavate kodanike ja toitlustusasutuste vahel. Vähem tähtis pole küsimus, kuidas mõjub öörahu algusaja nihutamine kesklinna ja ranna piirkonna majutusasutustele.

Tunnistan, et olen väga palju reisinud ja Euroopa ja muude mandrite kuurortlinnades valdavalt ööbinud majutuskohtades, kus akna taga käib melu hommikul kolme–neljani. Siiski olen leppinud olukorraga, kuna annan endale aru, et kuurortlinnas on öine müra paratamatus, ausalt öelda harjub sellega juba teisel ööl.

Raske on aga nõustuda nendega, kes väidavad, et öörahu algusaja nihutamine nädala kahel ööl toob linna senisest rohkem läbustajaid ja korrarikkujaid. Ööklubid ja baarid on nagunii praegugi lahti kella viieni või kuueni hommikul, seega ei saa öörahu algusaeg vähendada ega suurendada tänavatel nende kodanike hulka, kes ühest asutusest teise liiguvad ja linnakeskkonda reostavad. Pigem on hilise lahtiolekuga väliterrassidel positiivne mõju: vaevalt et nokastanud mehepoeg kümnete terrassil istuvate inimeste silme all keset tänavat urineerima asub või pottidest lilli välja sikutab.

Turvalisus ja heakorra tagamine sõltub jõustruktuuride, turvafirmade, avalike ürituste korraldajate ning toitlustuskohtade koostööst, mitte niivõrd öörahu algusajast. Küll mõjutab öörahu algusaeg mürareostust linnas.

Kordan: linnavalitsusel on soov algatada avalik diskussioon öörahu algusaja nihutamise üle kaheksal suvisel nädalavahetusel. Kuigi Pärnu linnal on eelmisest suvest positiivne kogemus öörahu pikendamise kohta kolmel nädalavahetusel, soovime enne otsuste tegemist avaliku diskussiooni käigus läbi kaaluda kõik poolt- ja vastuargumendid ning seda liigsete emotsioonideta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles