Tooge ära: Pärnu vajab püsililli

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pane, ära võta: Pärnu linnavalitsus sedakorda ei jaga, vaid ootab lilletaimi. Seetõttu ei tohiks neid linnavalitsuse hoovi pargitud kärust kaasa haarata.
Pane, ära võta: Pärnu linnavalitsus sedakorda ei jaga, vaid ootab lilletaimi. Seetõttu ei tohiks neid linnavalitsuse hoovi pargitud kärust kaasa haarata. Foto: Ants Liigus

Parematel aastatel tuhandeid kevadlilli tasuta jaganud Pärnu linnavalitsus loodab, et nüüd, kui linnal endal taimede tarvis raha napib, õnnestub lahkete inimeste abiga peenrad siiski rajada.

“Suvelillede jaoks ei ole nii palju raha, kui tahaks, mistõttu mõni istutusala, mis tavaliselt suvelillede all olnud, jäi tühjaks. Ja siis mõtlesingi, et võiks korraldada kampaania,” selgitas Pärnu linnaaednik Piret Unn ettevõtmise tagamaid. “Ootame, et pärnakatest aiandushuvilised tooksid kevadiste aiatööde käigus peenarde rajamisel üle või mingil põhjusel aias kasutuseta jäänud taimed või põõsad püsilillepeenarde rajamiseks linnale.”

Kodaniku peenar

Suvelilled soovitakse asendada püsililledega Munamäe pargis, Tervise Paradiisi kõrval Side tänaval, Keskväljakul Vaasa pargis ja Kuninga tänava põhikooli ees. Need on kohad, kuhu suvelillede ostmiseks ja istutamiseks linnavalitsusel tänavu raha ei jätkunud.

“Kui ma mõtlen sellele, et taimed püsiksid läbi hooaja kenad, oleksid hästi sobivad hostad, astilbed, päevaliiliad,” nimetas Unn. “Aga loomulikult tuleb see, mis tuleb, ja kuskile me leiame ikka koha neile taimedele, mis tuuakse.”

Peaks vaid ühe peenra jagu taimi toodama, tehakse neist Unni sõnade järgi Munamäele suvelilledest tühjaks jäänud kohale “kodaniku peenar”.

Küsimus on aga selles, kas see peenratäis taimigi õnnestub annetuskampaania käigus kokku saada. Pärnakatest aiandushuvilised, kes omal ajal Koidula pargist poolteist tuhat võõrasema paari tunniga minema tassisid, ei ole sugugi varmad lilli annetama.

Plaan peab olema

Selleks puhuks spetsiaalselt linnavalitsuse ja perearstikeskuse hoovi kärutatud haagisele oli eile keskpäevaks poetatud paar väiksemat kasti ja mõni kott lilletaimedega.

Vähem kui Unni jutu järgi üheks peenraks tarvis. Pealegi ei saa taimi valimatult üksteise kõrvale istutada. “Peab ikka sorteerima ja vaatama, mis taimed on, ja peenraplaani tegema: kõrgused, värvid ja õitsemise ajad peavad paigas olema,” selgitas linnaaednik.

Järgmine kord avaneb kodanikel võimalus linnale taimi annetada tuleval esmaspäeval, 14. mail 8–17.

Taimed peaksid olema pakendatud nii, et juuri ümbritseks niiske muld. Niiskuse säilitamiseks on soovitav panna taimed niiskesse paberisse, mida omakorda võiks ümbritseda kile. Samuti on oluline, et taimele oleks lisatud info selle sordi, kõrguse ja õite värvuse kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles