Pärnu volikogu lubab IRLil oma fraktsiooni moodustada

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kellukest kasutab volikogu esimees Vahur Mäe üleliia kõvasti lobisevate linnavolinike korralekutsumiseks.
Kellukest kasutab volikogu esimees Vahur Mäe üleliia kõvasti lobisevate linnavolinike korralekutsumiseks. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavolikogust võib kaduda sotsiaaldemokraatide ja rahvuskonservatiivide ühist maailmavaadet esindav Isamaa ja Res Publica Liidu ja sotside fraktsioon, sest volikogu kavatseb lubada neljal linnavolinikul fraktsioone moodustada.

Seni on fraktsiooni moodustamise õigus viiel volikogu liikmel ning võimuliitu kuuluvad sotsid ja rahvuskonservatiivid tegid ühise fraktsiooni. Teist võimalust neile ei jäänud, sest pärnakad valisid volikogusse ainult kaks sotsiaaldemokraati ja neli IRLi liiget.

Keskfraktsiooni eestseisuses pole

Järgmisel neljapäeval volikogus vastu võetav Pärnu linna põhimäärus kaotab sellise ühendfraktsiooni. Omaette fraktsiooni tegemise võimalus avaneb ka keskfraktsioonist lahkunud Ranno Künnapile, Jaanus Otsale, Margus Tammekivile ja Garri Suugile.

Keskerakonda jäänud Hillar Talvik, Svetlana Tšipurina ja Mart Viisitamm kolmekesi fraktsiooni moodustada ei saa. Volikogusse valiti Keskerakonna nimekirjast küll kaheksa inimest, ent Andrei Yllö pages Reformierakonda ja kunagise valimisliidu Linnakodanik taustaga volinikud otsustasid keskfraktsioonist eralduda.

Põhimäärust uuendades mängitakse võimuvahekordi ümber ja jäetakse kohustused niisama ebamääraseks, nagu need seni olid. Nii näiteks peaks ametist lahkuv linnapea andma ametiketi järgmisele linnapeale, aga kas ta paneb selle järeltulijale kaela või asetab lauanurgale, sõltub juba isikute läbisaamisest.

Uues põhimääruses ei fikseerita volikogu aseesimeeste ja linnavalitsuse liikmete arvu, vaid jäetakse need kauplemisobjektiks. Praeguses linnavolikogus on kahe inimesega esindatud sotsidel aseesimehe koht, kuid eestseisusest on keskerakondlased täiesti välja jäetud.

Abilinnapeade arv ja vastutusalad määratakse selle järgi, millised on võimuliitu moodustavate poliitikute huvid, juhtimisstruktuur muutub koos võimuvahetusega.

Kui võimuliit mõne eelnõu vastuvõtmist ei soovi, kukutab ta selle läbi juba juhtivkomisjonis. Alles siis, kui sama eelnõu teist korda juhtivkomisjonis poolthäälte enamust ei saa, arutavad seda kõik linnavolinikud.

Sõnavõtt tuleb aegsasti planeerida

Põhimääruse arutelul tegid nii haridus- ja kultuurikomisjon kui planeeringukomisjon ettepaneku juhtivkomisjonid kaotada, et kõik komisjonid saaks eelnõusid arutada. Põhimääruse redaktsioonitoimkond sellega ei nõustunud.

Volikogu hakkab vaidlema selle üle, kas alustada istungeid kell 10 või 12. Praegu alustatakse tööga keskpäeval, varem on volikogul eelnõusid rohkem olnud ja tööga tuli alustada varem. Küll ollakse üksmeelsed selles, et kui mõni linnakodanik volikogu istungil sõna soovib, peaks ta sellest istungi juhatajat teavitama vähemalt tund enne istungi algust.

Seni otsustas sõna andmise istungi juhataja ja etteteatamise kohustust ei olnud. Kui mõne eelnõu vastu protesti avaldavad linnakodanikud sõna soovisid, oli juhatajal ebamugav neile ära öelda.

Linnakodanikud võivad volikogu istungit jälgida istungisaali rõdult või selleks määratud kohas. Eraldi kohti tavaliselt kellelegi ei määrata, seega saab minna rõdule.

Täitevvõimu taktikepi järgi

Volikogu juhatus soovis, et linnapea, linnavalitsuse liikmed ja linnasekretär on kohustatud volikogu istungitest osa võtma. Volikogu istungil arutlusele tuleva linna põhimääruse eelnõu järgi neil siiski selleks otsest kohustust ei ole.

Linnavalitsus soovib endale õigust saata linnavolinikele elektronpostiga istungi kutset ja eelnõusid vähemalt neli päeva enne istungi algust. Seni on see aeg korraliste istungite puhul olnud kümme päeva, alternatiivina hakatakse hääletama seitsme päeva varianti.

Täitevvõimu soovide järgi on kohandatud ka infotunnis linnavalitsusele küsimuste esitamise korda. Seni pidi volikogu liige linnakantselei kaudu selleks taotluse esitama hiljemalt istungi alguseks, nüüd soovib linnavalitsus kümnepäevast etteteatamisaega.

Volikogu otsused ja istungite protokollid on kättesaadaval Pärnu linna kodulehel, istungeid saab peale rõdulemineku veebis jälgida. Selleks, et istungist tehtavat helisalvestist kuulata, peab volikogu esimehelt luba küsima, helisalvestist kopeerida ja linnakantseleist välja viia ei tohi. Samuti on vaja istungi juhataja luba istungil lindistamiseks, filmimiseks ja pildistamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles