Pärnu keskus hakkab jumet võtma

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesklinnas Lai 5 laiutaval tühermaal peaks asuma järgmise aasta lõpuks Pärnu Keskuse laiendus.
Kesklinnas Lai 5 laiutaval tühermaal peaks asuma järgmise aasta lõpuks Pärnu Keskuse laiendus. Foto: Urmas Luik

Vaikelu Pärnu kesklinna arenduste ümber tõotab lõppeda, lähima poolteise aasta jooksul võivad Aida ja Laia tänava vahel valmida nii parkimismaja kui Pärnu Keskuse juurdeehitus kobarkinoga.

Pärnu Keskuse ärikeskuse uus omanik, Tartu Lõunakeskusega seotud osaühingu PK Arenduse juhatuse liige Jaan Lott märkis, et esimese asjana teeb ettevõte juba sel suvel korda Ringi 2 kinnistul asuva tühermaa.

“Plaanime sinna juuliks välja ehitada sadakond parkimiskohta,” kinnitas Lott.

Keskus peab toimima ühtsena

Edasistest plaanidest rääkides kostis Lott, et tuleva aasta lõpuks võiks valmida Pärnu südalinna teenindus- ja kaubanduskompleks sellisena, nagu see oli algselt plaanitud.

PK Arendus soovib ehitada Pärnu kontserdimaja ja parkimismaja vahelisele Lai 5 kinnistule kaubandus-teenindushoone, kuhu tuleks kino. “Mai tänava kino on Pärnus nukras seisus, tahaks teha korraliku kobarkino sinna ja siduda selle Pärnu Keskusega,” rääkis Lott BNSile.

Et ehitushanget ei ole veel tehtud, on Loti ütlust mööda Pärnu Keskuse uuendamiseks kuluvate investeeringute maht lahtine.

Loti teatel peaks selle aasta lõpuks valmima Merko Ehitusele kuuluv parkimismaja, kuid ehitusettevõttest ei kinnitatud ega lükatud seda infot ümber. “Projekteerimine käib ja täpsematest tähtaegadest on vara rääkida,” teatas Merko Ehituse kõneisik Allar Tankler.

Loti selgituse kohaselt on plaanis omavahel ühendada nii praegune Pärnu Keskus, valmiv parkimismaja kui plaanitav uus kaubanduskeskus.

“Praegu ongi Pärnu Keskuse probleemiks, et ta ei ole valmis, seega on hea seegi, et maja seisab kõigest pooltühjana,” ütles Lott. “Kui kompleks saab valmis, toimib kõik paremini. Keegi ei kujuta ju näiteks ette, et sõidab autoga neljandale korrusele, et sealt kaubanduskeskusesse minekuks uuesti alla tulla.”

Kahe arenduse peale peaks kokku tulema ligi 10 000 ruutmeetrit äripinda, mida Lott ei pidanud märkimisväärselt suureks. “Pärnus puudub siiani selline kaubandus- ja teeninduspiirkond, mis on südalinna plaanitud,” lisas ta.

Tänav keskusest läbi

PK Arenduse juhatuse liikme sõnade kohaselt ootavad Aida tänaval asuvat Pärnu Keskust muudatused ees juba lähitulevikus.

Loti jutu järgi plaanitakse avada uuesti Pühavaimu tänava läbimurre. “Pühavaimu tänav kulgeb läbi maja ja see on olnud suletud suurema osa maja eluajast,” selgitas Lott. “Linnakodanikud tajuvad Pärnu Keskust koos selle kõrval asuva majaga, millega ta on kokku ehitatud, pika ja läbimatu takistusena.”

Seoses läbimurde avamisega on Loti teatel plaanis avada Pühavaimu tänava läbikäigu juures olevad praegu tühjad poepinnad ja leida sinna rentnikud.

Mitmele ettevõttele, sealhulgas tekstiilitootja Wendre juhatuse liikmele Vahur Roosaarele kuuluv OÜ Stevara ostis veebruaris toimunud enampakkumisel pankrotistunud Pärnu Keskuse ning Merko Ehitus keskuse poolelioleva parkimismaja.

Pärnu Keskuse ja sellega samas majas asuvate korterite alghind oli kokku 4,63 miljonit eurot, pooleli oleva parkimismaja hind 870 000 eurot käibemaksuta.

Roosaar ütles teisipäeval BNSile, et Stevara müüs Pärnu Keskuse ärikeskuse osa PK Arendusele märtsi keskel ning Stevara jätkab kinnistul asuvate korterite viimistluse ja müügiga.

Pärnu Keskus avati kolm aastat tagasi märtsis, keskusesse investeeriti üle 400 miljoni krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles