Külvikalender

, aianduse ja haljastuse spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika

12. mail Kuu Veevalajas, õistaimed.

13. mail, emadepäeval kell 14.43 Kuu Kalades, lehttaimed.

16. mail Kuu Jääras, viljataimed.

18. mail Kuu Sõnnis, juurtaimed.

Sõbrad ja vaenlased aias

Kuigi on ilusad taimed, hea kasvukoht, maa viljakas, ei tunne taimed end hästi. Põhjus võib olla naabris. Taimedelgi on nii, et üks naaber võib meeldida, aga teine mitte. Allpool tutvustamegi, millised taimed sobivad kõrvuti kasvama ja millised mitte.

Maasikas tunneb end hästi, kui kõrval kasvavad aeduba, spinat, porrusibul, sibulad, küüslauk, salatid, vaarikad. Naabriks ei sobi ükski kapsasort.

Peedi, naeri naabriks passivad redis, rõigas, sibulad, küüslauk, salat, spinat, herned, aeduba, kaalikas, nuikapsas. Ei sobi kapsastega.

Porgandile sobivad redis, murulauk, sibulad, herned, lehtsalatid, saialill, petersell. Ärge pange porgandi kõrvale tilli, pastinaaki, köömneid.

Redisega sobivad spinat, porgand, salat, hernes, kurk. Ei taha kõrvuti olla aed-harakputkega.

Salat on sõber kurgi, maasika, redise, porgandi, tomati, herne, kapsa, sibula, aedoa, küüslaugu, rõika, peediga. Ei sobi selleriga.

Sibulaga kasvavad kõrvuti hästi kurk, maasikas, porgand, till, salat, kapsas, kartul, peet, porru, tomat, redis, juurpetersell. Talle ei sobi naabriks aeduba, hernes.

Tilli hea naaber on kapsas, kurk, sibul, hernes. Ei sobi porgandiga.

Tomatile on sobivad naabrid seller, murulauk, petersell, salat, sibul, küüslauk, porru, nõges. Naabriks ei passi kartul, uba, porgand, kapsad, kaalikas.

Hernega sobivad redis, kurk, naeris, porgand, till, salat, peet, kapsas, kartul, lõhnavad maitsetaimed. Ei sobi naabriks murulauk, sibul, küüslauk, uba.

Kapsa head kaaslased on seller, kartul, spinat, kurk, salat, hernes, uba, sibul, saialill, maitsetaimed. Ei sobi maasikaga.

Kartuli head naabrid on kapsas, sibul, uba, hernes, peiulill. Ei sobi kurk, seller, tomat, kõrvits, malts, päevalill.

Kaalikas – hea naaber on sibul, peet.

Kurk kasvab kästi kõrvuti kapsa, tilli, sibula, peedi, herne, oa, selleri ja redisega. Ei sobi kõrvale kartul, maitsetaimed.

Oale on head naabrid seller, kurk, maasikas, kapsas, salat, porru, piparrohi, kartul, lillkapsas, redis, rõigas, naeris. Kehvad aga murulauk, sibul, küüslauk, hernes, tomat, peet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles