20 toiduainet, mida kaalulangetajad oma lauale tõsta võiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ain Protsin/Postimees

Kaerahelbed on kiudainerikkad, seega tekitab üks portsjon täiskõhutunde kogu päevaks. Pooles tassis on 4,6 grammi kasulikku süsivesikut (resistentne tärklis), mis kiirendab ainevahetust ja põletab rasvu.

Avokaados leiduv oleiinhape aitab kehal vaigistada nälga. Sööge päevas veerand või pool avokaadot ja näete, kuidas rasv kõhu pealt kaob. Kreemika puuvilja sees on ka palju kiudaineid ja proteiini.

Lõhe on parem valik kui punane liha ja sisaldab rohkelt küllastumata rasvu.

Mustikad (pildil) on tuntud oma vananemisvastase toime poolest. Pealegi on marjad figuurisõbralikud: tassis mustikates on ainult 80 kilokalorit, samal ajal saab sealt neli grammi kiudaineid.

Brokoli – kas küpsetatud või toores. See ristõieline köögivili on tuntud oma vähkiennetava toime poolest ja sisaldab portsjoni kohta alla 30 kilokalori, seega aitab ennetada kaaluprobleeme.

Pruun riis on tervislik ja kiudainerikas alternatiiv valgele riisile, ühtlasi madala energiasisaldusega: täidab kõhtu, kuid pole kaloririkas.

Pirnis on 15 protsenti päevasest soovitatavast kiudainete kogusest. Ühe uuringu kohaselt kaotasid päevas kolm pirni söönud naised kaalus rohkem ja tarbisid rohkem kiudaineid kui need, kes pirne ei söönud. Just nahk on see, milles kiudained peituvad.

Vein – viinamarjanahkades peituv antioksüdant peatab rasvade ladestumise. Punast veini mõõdukalt tarbivad naised võtavad vähem kaalus juurde kui veinist hoidujad.

Greip – isegi siis, kui te ei muuda oma menüüs midagi muud, võib tänu poole greibi söömisele enne iga toidukorda kaotada kaalus pool kilo nädalas. Greibis sisalduvad ühendid aitavad rasvu põletada ja stabiliseerivad veresuhkru ja insuliini taset.

Mandlid sisaldavad rikkalikult rasvu, mis aitavad saleneda. Ühe uuringu järgi lisasid madala kalorisisaldusega dieeti pidavad inimesed oma menüüsse peotäie pähkleid ja kaotasid rohkem kilosid kui need, kes järgisid sama dieeti, kuid sõid mandlite asemel süsivesikurikkaid suupisteid.

Roheline tee varustab veega samamoodi nagu vesi, aitab kõhtu täita ja kaotada kilosid. Samuti ergutavad rohelises tees sisalduvad antioksüdandid rasvade ja kalorite põletamist. Viis tassi rohelist teed aitab päevas kaotada kaks korda rohkem kilosid.

Läätsed on hea küllastatud proteiini- ja kiudaineteallikas. Pool tassi läätsi sisaldab 3,4 grammi tärklist, mis kiirendab ainevahetust ja põletab rasvu.

Banaan – kergelt rohekas, keskmise suurusega banaan täidab kõhtu ja kiirendab ainevahetust, sest sisaldab 12,5 grammi tärklist. Isegi üleküpsenud banaanis on seda süsivesikut palju: peaaegu viis grammi.

Muna on tulvil proteiini, mis aitab ohjeldada isu. Ärge muretsege kolesterooli pärast, sest munasööjatel ei ole kõrgem halb kolesterool või madalam hea kolesterool kui näiteks saiasööjatel.

Tume šokolaad – mõni tükike tumedat šokolaadi aitab aeglustada seedimist, seega tunnete kauem täiskõhutunnet ja sööte järgmisel toidukorral vähem. Tumeda šokolaadi söömine aitab samuti vähendada himu soolase, magusa või rasvase järele.

Apelsin annab kõigest 59 kilokalorit, seega ei pruugi te apelsinist midagi erilist oodata, kuid tänu suurele kiudainete kogusele on see puuviljadest kõige kõrgemal kohal 38 kõhtutäitva toiduaine tabelis, mille koostasid Austraalia teadlased.

Kartulites on palju süsivesikuid, kuid need täidavad kõhtu kolm korda enam kui leivaviil. Ka on kartulites palju tärklist, mis aitab kehal põletada rasva.

Juust – värske kitsejuust ja feta sisaldavad rasvhappeid, mis aitavad tekitada täiskõhutunnet ja põletavad tavalisest rohkem rasvu.

Kikerherned sisaldavad tärklist ja on head kiudainete, proteiini ja tervislike rasvade allikad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles