Pärimusmuusika põimub jazziga

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanika Ventsel.
Jaanika Ventsel. Foto: Erakogu

Sel reedel, 22. juunil Endla Teatrikohvikus toimuvas jazzklubis põimuvad omavahel pärimus- ja jazzmuusika, regilaulud ja eesti autorite originaallooming.

Jazzklubi eestvedaja Ülle Jantsoni teatel astub reedesel kontserdil “Tähtede taga” lavale Jaanika Ventsel trio, kus solisti ja kandlemängija kõrval astuvad üles veel kitarrist Mart Soo ja kontrabassi mängija Toivo Unt.

Kontserdil kõlavad minimalistlikus stiilis rahvamuusika seaded ja autorimuusika räägivad hetkedest meie elus ja palju kaugematest hetkedest nende elus, kes on ammu sealpool tähti.

“Korraks taevasse vaadates tundub, et tähed seisavad paigal, kuigi nad tegelikult liiguvad,” on muusikud kirjeldanud. “Hetkeline seisatamine muusikas on samuti liikumine, liikumine kaugete aegade taha ja enda sisse.”

Jaanika Ventsel on isikupärase džässihäälega ja tunneb end kõige paremini kammerlikus vormis musitseerides. Ta on esinenud erinevate koosseisudega jazzikontsertidel ja -festivalidel Eestis ning välismaal.

Huvi esivanemate muusikatraditsiooni vastu viis Jaanika õppima pärimusmuusikat Eesti muusika- ja teatriakadeemiasse.

Toivo Unt on Eesti üks hinnatumaid džässkontrabassimängijaid. Kõige tuntum on ta mainstream-jazzi esindajana, kuid lisaks mängib ta väga erinevat muusikat klassikast vaba improvisatsiooni ja džässrokini.

Mart Soo kuulub Eesti džässkitarristide paremikku ja on tunnustatud eksperimenteerija. Ta on tuntud ansamblitest Weekend Guitar Trio ja Tunnetusüksus. Soo on komponeerinud muusikat kuuldemängudele, teatrietendustele ja filmidele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles