Sirje Suurevälja: Pärnumaa EÕM tuli kokku Valgerannas

, staažikas malevlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Suurevälja.
Sirje Suurevälja. Foto: PP

Eesti õpilasmalev saab käesoleval aastal 45aastaseks. Selle noorteorganisatsiooni elus on olnud nii paremaid kui tagasihoidlikumaid aegu, aga 6. ja 7. juulil Valgeranda patseerima sattunud puhkajad võisid oma silmaga näha, et EÕM elab ja tegutseb nagu muiste. Võib-olla küll veidi hillitsetumalt.

Eks 45aastane organisatsioon peagi välja nägema veidi intelligentsem ja väärikam kui puberteedieas mäsleja. Aga nagu kõlas selleaastase Sindi rühma hüüdlause: “15 aastat Sindi malev, igal aastal järjest parem!“

Möödunud nädalavahetusel koguneski osa sel suvel malevas tööd rüganud ja vaba aega veetnud rühmadest Valgeranda oma igasuvisele kokkutulekule. Traditsioonilisi EÕMi kokkutulekuid ongi sel suvel ainult kaks. Ees ootab veel rühmade kokkusaamine Lääne-Virumaal Aartika puhkekeskuses.

Pärnu õpilasmaleva juhi Mati Suti sõnutsi on 2012. aasta malevasuvi majanduse hetkeseisu nägu ja jääb produktiivsuselt 2007. (tippaasta) ja ülemöödunud aasta vahele, suunaga ülespoole.

Komandörid ja rühmad olid malevajuhi kinnitusel töötahtelised ja kohusetundlikud ja söakamad neist – Surju, Audru, Sindi, Paikuse ja külalisrühm Vodja – osalesid kokkutulekulgi.

Selleaastastes Pärnumaa erkkollastes malevasärkides või suisa oma rühmavormi kandvad noored kogunesid traditsioonilisse kokkutulekupaika Audrusse villa Andropoffi saunamaja juurde päris viimast korda, sest Valgerannas hakkab valmima maleva oma maja.

Suur maleva sünnipäevale pühendatud matkamäng juhataski noored oma tulevase residentsi juurde, kuhu kõik rühmad ja komandörid istutasid elupuud.

Maja haldaja on MTÜ Pärnumaa Õpilasmalev ja ehitaja OÜ Volmert. See hoone on esimene osa tulevasest kompleksist, mis saab avara katusealuse-söögisaali, nõupidamisruumi, WCd ja duširuumid. Praegu toimuvad majas sisetööd.

Kokkutuleku alguses kandis vana malevahunt Elmo Joa ette tõotuse, mis esimest korda kõlas 2006. aasta kokkutulekul ja mille üks autoreid on üks tollastest Rääma rühma komandöridest Risto Tamm.

Malevavanne sätestas, et 2012. aasta malevlane on valmis andma endast kõik, sealhulgas viimsed veretilgad ja higipiisad, et olla parim malevlane ja et Pärnumaa ÕMi 2012. aasta kokkutulek toimuks nii, et lahkudes Valgerannast poleks piinavalt valus mõttetult elatud päevade pärast. Veel lubasid vande andnud malevlased olla väärikad, ettevõtlikud, ausad ja atsakad, nagu on seda nende nunnud komandörid.

Malevalaulude ja taidluskavade temaatikast käisid läbi märksõnad “töö”, “sõprus”, “kodu”, “mood”, “rikkaks saamine”. Loomulikult oli kesksel kohal maleva 45. aastapäev. Väga omapärane oli Vodja rühma ette kantud, juubelile pühendatud malevasümfoonia. Sindi rühm üllatas staabiliikmeid kingitusega, mis kujutas endast hiigelsuurt mängutorti. Loomulikult ei puudunud kokkutuleku kavast jõukatsumised spordis, mälumäng ja enesestmõistetav öödisko.

Adrenaliini jagas ilmataatki, kes äikese ja katkematu vihmavalinguga uneaja ekstreemseks muutis ja kahjuks teise kokkutulekupäeva oma korrektiivid tegi.

Kokkutuleku projektijuhi Katrin Uutsalu sõnade järgi olid selleaastased malevlased niisama loomingulised ja entusiastlikud kui põlvkond tagasi. Nüüd ootab projektijuht suure ootusärevusega EÕMi juubeliaasta lõppakordi, mis toimub 8. septembril Pärnu kuursaalis ja kuhu on oodatud kõik kunagi Pärnumaal töösuvesid veetnud õmmikad.

Praegused malevlased lubasid aga jõudumööda kohal olla igal EÕMi sünnipäeval, kuid kindlasti tema 100 aasta juubelil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles