Juhtkiri: Uued valimised, vanad kombed

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves kuulutas sel nädalal välja Euroopa Parlamendi valimised ja teatas, et need, kes kandideerivad vaid häälte püüdmiseks, petavad rahvast. Kahtlemata on häälepüüdjate kasutamine mis tahes valimistel Eestis tavaline ning praegu teada olevate valimisnimekirjade järgi pole erand peatsed europarlamendi valimisedki. Vaadates nimesid, kes seni on teatanud valimistel osalemisest, jääb mulje, et häälekogujatest ja kohatäitjatest puudust ei tule. Keskerakonna liider Edgar Savisaar on teatanud oma kandideerimisest ja nimekirjale kogub ta märkimisväärse osa hääli. Valimiskorra järgi ei ole aga vähimatki varianti, et Keskerakonna nimekirjas näiteks seitsmendal, või isegi kuuendal, kohal paiknev Savisaar parlamenti pääseks ja vaevalt tal kandideerideski seda soovi on. Kas tegu on valijate petmisega?


Otseselt mitte, aga sisusse süüvides mõistab igaüks, et tegelikult käib valijatega manipuleerimine.



Sama teeb näiteks Isamaa ja Res Publica Liit. Kogu austuse juures Pärnust pärit Karoli Hindriksi vastu ei saa teda pidada tõsiselt võetavaks ja tuumakaks kandidaadiks. IRLi seltskonnas on neiks ikka Tunne Kelam ja Andres Herkel, ülejäänud on parimal juhul ballast, halvimal kõigest augutäide.



Ainuke erakond, mis pärast eurovalimisi muutuse läbi teeb, on Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Kui teised erakonnad Brüsselisse võtmetähtsusega poliitikuid saata ei kavatse, siis sotsid plaanivad sinna Ivari Padari lähetada ja see neil ilmselt õnnestub.



Täna selgub erakonna uus juht, tõenäoliselt saab selleks Jüri Pihl, ning siis selgub sotside tulevik Eestis. Ülejäänutele jäävad europarlamendi valimised pigem mänguks etturitega, mis kohalikku poliitmaastikku märgatavalt ei muuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles