Värske köögivili olgu toidulaual igal päeval

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kellel pole koduaeda, leiab suurima valiku eestimaist värsket köögivilja turult, kuid kodumaiseid aia- ja põllusaadusi pakuvad suurpoedki.
Kellel pole koduaeda, leiab suurima valiku eestimaist värsket köögivilja turult, kuid kodumaiseid aia- ja põllusaadusi pakuvad suurpoedki. Foto: Ants Liigus

Suvised värskete aiasaaduste rohked kuud on Eesti ülekaalulistele parim aeg vabaneda mõnestki ülearusest kilost.

Euroopa Liidu statistikaameti Eurostat mulluse uuringu põhjal on rasvumine Eestis tõsine probleem, sest kui ka Suurbritannias, Maltal ja Lätis on liigpriskeid naisi veelgi enam, pole Eestil oma näitajaga midagi hõisata: rasvunud naiste osakaal Eestis on 20,5 protsenti ehk iga viies naine on pontsakas.

Meestel on see näitaja pisut etem – 16 protsenti, millega oldi uuringuga haaratud 19 Euroopa riigi meeste seas 11. kohal.

„Nendel, kes nagunii söövad millal ja mida jumal juhatab, pole suurt vahet, kas on suvi või mitte,” tõdes Eiri Silivälja, OÜ Figuurisõprade Pärnu mentor. „Kes aga enesest hoolib, kasutab hooaja eelised ära, poetab tihedamini kodumaist värsket kraami oma taldrikule ja tunneb mõnu tervislikust toitumisest. Et kodumaise värske köögivilja aeg on lühike, tulekski ära kasutada kõik võimalused.”

Seejuures pole üldse oluline olla kramplikult kinni söögiaegade graafikus, sest kunas siis veel aiavilja krõbistada kui mitte suvel ja just sel hetkel, mil porgandi- või herneisu peale tuleb.

Peaasi on parajus

Silivälja väitel pole mõtet hakata suvekuudeks kokku panema uut ja erilist toidusedelit või muudmoodi toiduga vigurdada. Süüa tuleks ikka vähemalt kolm korda päevas ja järgida tervisliku toitumise tavasid.

„Sõbraga jaga mõnusa grillipeo lihapalad, rasvarikkad praed ja koogikuhilad anna vaenlasele,” meenutas Figuurisõprade Pärnu mentor söömisega seotud vana tarkusetera. „Suvel ei ole vaja koostada uut menüüd, küll kasutada ära rohke köögivilja aega ja teha toiduvalik juba köögivilja poolest mitmekesisemaks: kui süüa rohkem köögivilja, siis ongi menüü kalorivaesem.”

Suvist aega kaunistavatest aiapidudest rääkides soovitas Silivälja peol maiustamisega mitte liialt hoogu minna. Ent kui jääda mõõdukaks, on lõbus kamraadidega koos veedetud grilliõhtu vaid meelekosutuseks.

„Värskele aedviljasalatile krooniks paar õhukest krõbedaks praetud peekoniviilu lisab maitsele põnevust,” leidis Figuurisõprade Pärnu mentor.

Ka on värske salati juures omal kohal paar grillitud lihatükikest, sest grilliõhtul oleks lihast loobuda kurjast. Küll tuleks eelistada linnuliha või taisemat vennaihu. Kuid jääda sellegi valiku juures söömisega mõistlikkuse piiresse.

Eelista eestimaist

Samu arukuse raame peaks silmas pidama suviste dessertide valikul. Eelkõige selles mõttes, et rammusatest kreemikookidest tuleks külmalt mööda vaadata ja tulla nende juurde tagasi ehk alles siis, kui kätte on jõudnud pimedam ja loodusandidest kesisem aeg. Ja ega jäätiski ülemäära suurtes kogustes head tee.

„Suviseks magusaks on kahtlemata kodumaised maitsvad ja värsked marjad, millest annab teha vägagi maitsvaid magustoite, ja vahetevahel kuumal suvepäeval kosutab hästi jäätis,” leidis Silivälja. „Midagi pole keelatud, kui suudetakse piiri pidada, mõõdukalt võib süüa peaaegu kõike.”

Analoogne lähenemine kehtib janukustutamisel. Ehkki parim janukustutaja on vesi, ei tee kunagi paha vahelduseks võetud klaasike porgandi- või muu köögivilja mahla. Nagu pole surmapatt ja lisakilode allikas saunaõhtul lonksatud õlleke.

„Ikka mitmekülgselt ja vaheldusrikkalt!” soovitas Figuurisõprade Pärnu mentor.

Toidu juures leiab enim tervislikku eestimaist mitmekesisust turult või, miks mitte, kellel on pealehakkamist ja võimalusi, otse mõne maainimese aiast või põllult.

Kuid suurpoodidestki leiab suvisel aja kodumaist.

Küll võiks supermarketites müüdava välismaise köögivilja ostmine jääda aega, mil paremat kraami võtta pole, kuid värsket soovitakse siiski süüa.

„Sellest endale probleemi tekitada pole küll vaja, tarvis on vaid rikastada oma toidulauda hea ja maitsvaga, mida Eestimaa põldudelt on tulemas,” võttis Silivälja räägitu kokku. „Nagu eelnevalt mainitud, on kodumaise värske kraami aeg lühike, nii et peaks kõike, mis saadaval, kasutama. Ja suvi on juba selline aeg, mil – mina usun küll – enamik sooviks süüa rasvase peekoni asemel midagi kergemat, rohkem toorsalatit ja ohtralt muud värsket kraami.”

Figuurisõbrad

Et heaolu kasvuga on muutunud ülekaalulisus Eestis probleemiks, on Figuurisõprade missioon aidata inimesi turvaliselt ja tervislikult kaalus alla võtta. Figuurisõbrad õpetavad tervislikku toitumist ja üldisi tervislikke eluviise.

Andmed: OÜ Figuurisõbrad

Eiri Silivälja, OÜ Figuurisõprade Pärnu mentor:

OÜ Figuurisõprade Pärnu mentor Eiri Silivälja: „Kõige värskema köögivilja leiab turult või siis mõnd kohalikku talumeest külastades. Ka supermarketitest võib suvisel aja kodumaist leida, välismaa kraam las jääda aega, mil paremat kraami võtta pole, kuid soovitakse siiski värsket süüa.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles