Juhtkiri: Keeruline aeg parteidele

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Midagi sellist ei ole Eestis selle kahekümne aasta jooksul veel olnud. Poliitilises süsteemis pettunute arv on kasvanud enneolematult suureks. 47 protsenti Eesti kodanikke eiraks mingil viisil erakondlikku valimissüsteemi. Saar Polli korraldatud küsitlus peaks erakondade spinndoktorid, mainekujundajad ja kampaaniakorraldajad tõsiselt mõtlema panema. Sellise tendentsi jätkudes võib Eesti kohaliku võimu poliitiline pilt omandada kõik spektrivärvid. Võib tekkida oht, et süvenedes kes-kellega-käib mängudesse, ununeb kohaliku elu korraldamine sootuks.

Sotsioloog Andrus Saar tõdeb Eesti Päevalehe arvamusartiklis, et 47 protsenti on ikka pööraselt suur poliitilisest süsteemist võõrandunute arv. Milline süsteem oleks alternatiiv, kui parteides ollakse pettunud?

Kuluaarivestlustest on kostnud, et nii Reformierakond kui IRL on väsinud olemast Toomas Kivimägi Valimisliidu (TKVL) varjus. Ilmselt Pärnu võimuliidus esindatud parteid siiski mõistavad, et aasta enne kohalikke valimisi pole mõtet liitu lõhkuda. Senise koosluse jätkamist soosib Pärnus tugevate ja tuntud erakondlike juhtide puudumine. Neid pole ei oravatel, keskil, IRLil ega sotsidel. Võttes TKVLilt Toomas Kivimägi, jääb samuti vaid peaaegu tühi kest. Kelle poolt peaksid sellises olukorras pärnakad hääletama? Enam ei toimi aastaid töötanud süsteem, et teame küll, et ta on suli, aga hääletame ikkagi tema poolt, sest tegemist on meie, kohaliku suliga.

Valijaskonna pettumus loob soodsa pinnase kodanikeühenduste ehk valimisliitude tekkeks. Kui meie jõud seisneks kohaliku võimu teostajate mitmekesisuses, siis las nii juhtudagi. Kogemus eelmise iseseisvuse ajast näitab aga paraku veenvalt, et kui pilt läheb liiga kirjuks, läheb enamik auru vilele ja kannatajateks on lõppkokkuvõttes ikkagi jälle valijad. Kust ammutada riigimehelikkust?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles